Munkabér mellett tőzsdei nyereség

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazotti jogviszony mellett magánszemélyként tőzsdézi kezdtem és nyereséget értem el. Mivel az adóbevallásomat ezek után már nem a munkáltatóm készíti el,a következő kérdésekre szeretnék választ kapni: -milyen adó és járulék terheli a tőzsdei nyereséget(alapvetően árfolyamnyereség), ha van mellette bérjövedelem is? -az árfolyamnyereségnél is érvényesíthető-e a családi adókedvezmény?

Válasz

Tisztelt Kérdező,

Az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemnek az adóévben elért nettó, realizált nyereség minősül.

Ez azt jelenti, hogy adott adóévben az egyes pozíciók nyereségéből levonható más pozíciók vesztesége, s az ügyletkötésekhez kapcsolódó, a befektetési szolgáltató által felszámított díjak, így a kereskedéshez közvetlenül kapcsolódó jutalékok is.

 Levonható az adott számlával kapcsolatban az adóévben felmerült számlavezetési díj is, a valós idejű adatszolgáltatás díja viszont nem.

Ha például a normál BÉT kereskedésben vesz az adózó 1 db OTP részvényt 4000 forintért, majd azt később eladja 4500 forintért, akkor a nyereségadó alapja maximum 500 forint lesz.

Az 500 forintból levonható a kereskedés jutaléka és a számlavezetési díj is.

 

Az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem külön adózó jövedelem, így ezzel szemben nem érvényesíthető a családi adókedvezmény.

 

 

A tőzsdei ügyletekből származó jövedelem után egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetni.

üdvözlettel,