Csőd: igen/nem – miről fecseg a mérleg? (1.)

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

Az év utolsó hónapjaiban már látható, mire számíthat a cég év végéig, milyen üzleti évet zár majd. A számviteli adatok időben jelzik a társaság további működését fenyegető tendenciákat: a nem „számviteles” cégtulajdonosok is ellenőrizhetnek néhány fontos összefüggést! Kedves ismerősöm kislánya közgazdasági technikumba jár. A minap azt kapták házi feladatként, hogy az Elektronikus beszámolók portáloldaláról (https://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap) töltsék le tetszés szerinti 4-5 vállalkozás 3 évi beszámolóját, és az adatokat az ezekből levezethető tendenciákat elemezve keressék a várható csődhelyzet jeleit. Ha adott esetben ilyet nem találnak a kiválasztott alanyoknál, akkor azt kell összefoglalniuk, miből látható, hogy a szóban forgó társaság vagyoni és pénzügyi helyzete stabil. Lili – ahogyan ő fogalmazott – nem akart felesleges köröket futni, így a Cégközlönyből (https://cegkozlony.hu/) keresett négy felszámolás alatt álló céget, és ezek 2021-2023. évi beszámolóit töltötte le. Mivel szereti a számvitelt, kedvére való volt ez a feladat, de az osztálytársai sem érezték „favágó munkának”. Persze a számvitelnek az üzleti életben kevesebb barátja van, mint ellenfele, azaz többen vannak, akik a szó hallatán is fejfájást kapnak. Ugyanakkor a vállalkozás vagyoni és pénzügyi helyzetét a tulajdonosi döntések jelentősen befolyásolják, azaz alapvető számviteli ismeretek nélkül a vállalkozó „vakrepüléssel” irányítja a cégét – szerencsés esetben a hozzáértő ügyvezető időben közbelép. Ha nem... Nos, akkor a súlyos tőkevesztés helyzetével is kénytelen szembesülni a tulajdonos (amire valószínűleg a könyvelő már többször is figyelmeztette, de kit érdekel a könyvelés, amíg nincs baj). A cégük sikeréért még számvitelezni is hajlandó, de „komoly” mutatók részletes elemezésére nem vállalkozó tulajdonosok is ellenőrizhetnek néhány dolgot a cégük mérlegében. Mondjuk a 2022-2023. évi beszámolóban kutakodva. Ha az azokban tapasztaltak aggodalomra adnak okot, akkor okos lépés a 2024. év beszámolójának valószínűsíthető adatait elkérni a könyvelőtől, és az ő támogatásával is górcső alá venni az információkat.

Fontos szempontok:

Néhány számítás, amit érdemes elvégezni, de a kapott eredmény értelmezéséhez nem árt bevonni a cég könyvelőjét is a munkába.

Mutatók:

Befektetett eszközök aránya: Befektetett eszközök / Mérleg főösszeg x 100
Ez a mutató fontos információkat ad arról, hogy a tartósan lekötött befektetett eszközök mekkora hányadát teszik ki a vállalkozás vagyonának. Értékelése függ a vállalkozás tevékenységétől. A termelő tevékenység általában magas befektetett eszközigénnyel jár, míg a szolgáltató és kereskedelmi tevékenység inkább forgóeszköz-igényes.

Forgóeszközök aránya: Forgóeszközök / Mérleg főösszeg x 100
Ez a mutató arról ad képet, hogy a rövid távon befektetett eszközök mekkora hányadát teszik ki a vállalkozás vagyonának. Értékelése a befektetett eszközök kapcsán már említett okok miatt függ a vállalkozás tevékenységétől.

Tárgyieszköz-intenzitás: Tárgyi eszközök / (Tárgyi eszközök + Forgóeszközök) x 100
Ez megmutatja, hogy az eszközökön belül mekkora hányadot képviselnek a több éven keresztül használatos tárgyi eszközök.

Tőkeerősség: Saját tőke / Mérleg főösszeg (források) x 100
A mutató 30 százalék alatti aránya kedvezőtlen, nagy a tőkeáttételi hatás, és jelentős a csőd kockázata. A 30-70 százalék közötti érték jó, a vállalkozás stabil.

Kötelezettségek részaránya: Kötelezettségek / Mérleg főösszeg x 100
Ha a mutató értéke 70 százalék feletti, komoly likviditási problémákat jelez.

Példák:

A Kft:

  • Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye: -50 eFt
  • Pénzügyi műveletek eredménye: +60 eFt
  • Szokásos vállalkozási eredmény: +10 eFt


B Kft:

  • Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye: 100 eFt
  • Pénzügyi műveletek eredménye: -120 eFt
  • Szokásos vállalkozási eredmény: -20 eFt

C Kft:

  • Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye: 5000 eFt
  • Pénzügyi műveletek eredménye: -10 eFt
  • Szokásos vállalkozási eredmény: +4990 eFt

A fentiekből látható, hogy az üzemi (üzleti) tevékenység eredménye fontos mutató, amely alapján a vállalkozás eredménye összevethető más társaságokéval. A pénzügyi műveletek eredménye ugyan befolyásolhatja a szokásos vállalkozási eredményt, de nem ez határozza meg a vállalkozás alaptevékenységének sikerét.

Nagyon fontos, hogy egy-egy év adata alapján számított mutatók csak számok. A tendencia-jelleg, ami több évet érint, az, ami alapján reálisan megítélhetjük egy vállalkozás helyzetét.