Mit ellenőrizhet a munkaügyi ellenőr?

A felügyelő a foglalkoztató valamennyi munkahelyén külön engedély és előzetes bejelentési kötelesség nélkül ellenőrzést tarthat, melynek során jogosult a munkahelyen tartózkodó személyek személyi azonosságának igazoltatással történő megállapítására is.

Saját biztonságunk érdekében fontos viszont tudni, hogy a munkaügyi felügyelő hatósági ellenőrzést erre jogosító igazolvány birtokában végezhet, mely igazolvány tartalmazza

  • a felügyelő nevét,
  • az igazolvány sorszámát,
  • és a munkaügyi hatóság illetékes szervének megnevezését.

Idén a hatóság bejelentése szerint kiemelt figyelmet kapnak a faipari vállalkozások, a munkaerő-kölcsönzők és a biztonsági őrök a Munkaügyi Hivatal részéről. A bejelentési kötelezettségek figyelése mellett a szabadságok kiadására és a munkavédelmi előírások betartására is ügyelnek majd.

Ezeken a területen ellenőrizhetik:

- A foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével, megszűnésével, megszüntetésével összefüggő bejelentési kötelezettség teljesítését.

- A nők, a fiatalkorúak és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos jogszabályok megtartását.

- A munka- és pihenőidőre - a munkaviszonyra vonatkozó szabályban - előírt rendelkezések megtartását.

A felügyelő az ellenőrzés során tapasztalt szabálytalanságok miatt eljárása során többek közt az alábbi eszközökkel élhet:

1. Megtilthatja a további foglalkoztatást, ha az alkalmazás vagy a foglalkoztatás – jogszabályban meghatározott esetekben – a jogszabálysértés súlyossága miatt nem tartható fenn, és a sérelem rövid időn belül nem orvosolható.

2. Kötelezheti a foglalkoztatót a szabálytalanság meghatározott időn belül történő megszüntetésére.

3. Kötelezheti a harmadik országbeli állampolgárt érvényes munkavállalási engedély vagy EU Kék Kártya nélkül foglalkoztatót a központi költségvetésbe történő befizetésre.

4. Jogszabályban meghatározott esetekben javaslatot tehet munkaügyi bírság kiszabására.

5. Megállapíthatja a foglalkoztatásra irányuló jogviszonynak a munkába lépés napjától történő fennállását és kötelezheti a foglalkoztatót a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyra vonatkozó szabályok betartására.

6. Eltilthatja a foglalkoztatót tevékenysége folytatásától, ha foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályban előírt engedéllyel, nyilvántartásba vétellel nem rendelkezik.

 

(forrás:hrportal.hu)