Megjelent az új Munka törvénykönyve - változik a végkielégítés szabálya is

Megjelent az új Munka törvénykönyve a Magyar Közlöny 2012. január 6-án kiadott 2012/2. számában.
A július 1-jével hatályba lépő 2012. évi I. törvény 77. paragrafusa szabályozza a végkielégítést. Új szabály, hogy azok, akiket a képességeik miatt bocsátanak el, nem kapnak végkielégítést.

Az új Munka törvénykönyve (Mt.) hatályba lépésekor, vagyis 2012. július 1. után nem jár végkielégítés annak, akinek a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem egészségi okkal összefüggő képessége miatt mondanak fel – olvasható a 77. paragrafusban.

Az új törvényben változnak a jogellenes elbocsátás szabályai is.
A munkaadónak akkor kell visszavennie a jogellenesen elbocsátott dolgozót, ha a bíróság döntése értelmében a felmondás diszkriminatív volt, vagy munkavállalói képviselő volt az elbocsátott személy. Akkor is fel kell ajánlani a munkavállalónak, hogy újra munkába állhat a cégnél, ha bebizonyosodik: a munkaadó jogellenesen – megtévesztéssel vagy fenyegetéssel – íratta alá a közös megegyezést. Ez utóbbi esetben azonban a bizonyítás a dolgozó dolga.
A korábbi szabályok szerint, ha valaki megnyerte a munkaadó elleni pert, akkor járt neki az adott időszakról elmaradt bére.
Ez a lehetőség az új Munka törvénykönyv értelmében megszűnik, csak kártérítést kaphat, amely maximum 12 havi távolléti díj lehet (a bírósági gyakorlatban azonban ritka, hogy ekkora összeget ítéljenek meg, általában ennek a felét kapja a dolgozó).
Ellenkező esetben, vagyis amikor a munkaadó bizonyítja be, hogy egy alkalmazott jogellenesen mondott fel, a dolgozót kötelezik a felmondási időre járó összeg megfizetésére. Új elem az is, hogy ha valaki nem az „előírt rendben” adja át a munkakörét, amikor távozik egy cégtől, szintén fizetnie kell.
Kapcsolódó írásaink:

Elfogadták az új munka törvénykönyvet - I.rész

Elfogadták az új munka törvénykönyvet - II.rész