megbizási dij

Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Szeretném megkérdezni,hogy megbizásidijjal magánszemélyként több helyen is foglalkoztatnak, egyik helyen sem éri el a minimálbér 30- %át a megbizási dij be kell e jelenteni a többi megbizó felé , hogyan kell eljárni ,össze kell e vonni az egyes megbizásokat havonta , lesz-e belőle biztosítási jogviszony, 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezem.Továbbá szeretném megkérdezni, hogy megbizóként milyen nyilatkoztot kell kérni és mit kell vonni belőle . Nem volt még ilyen megbizási jogviszonyunk csak nagyon régen és nem tudo a változásokat, és ha jól tudom elegendő adószámmal rendelkezni a magánszemálynek.Ha már van adószáma bérbeadáshoz hogyan tudja kibőviteni pld. könyviteli szolgáltatásra , nem akar vállalkozó lenni. Köszönöm a segitséget:Piroska

Válasz

Kedves Piroska!

Abban az esetben kell összevonni a megbízási díjakat, h egy hónapban ugyannál a kifizetőtől kapja, különben nem. Ezáltal itt nem keletkezik biztosítási jogviszonya. De az Ön esetében ez nem is gond, hiszen rendelkezik egy főállással, amiben biztosított!

Megbízóként nyilatkoztatnia kell a költséghányadról. Az adószámos magánszemélynél nyilatkozni arról is, hogy ki vonja le az szja-t!