Magyarok a legtöbbet dolgozók között

Melyik országban dolgoznak a legtöbbet?
A CNN Money az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) adataira hivatkozva a top tizes lista nyolcadik helyére teszi Magyarországot. Évi 1797 órát dolgozunk, ezzel Japán és az Egyesült Államok között foglalunk helyet.

Az egy foglalkoztatott által ledolgozott éves átlagos munkaórák száma alapján rangsoroló listán nyolcadik lett Magyarország. A magyar alkalmazottak több mint kétharmada 39 és 41 közötti heti munkaórát teljesít. Érdekesség, hogy a részmunkaidősök aránya a régióra jellemző módon nem éri el a foglalkoztatottak 5 százalékát.
A CNN összeállításában a tíz "legkeményebben dolgozó" állam fele kelet-európai. Mindkét gyűjtés szerint magasan a mexikóiak vezetik a rangsort, az évente ledolgozott 2317 órával több mint 500 órát vernek az egyesült államokbeli foglalkoztatottakra, átlagosan 9885 dolláros munkabérük azonban csupán kevesebb mint ötöde az északi szomszédnál elérhetőnek. Ugyanakkor az oktatásban részt vevők száma alapján a sor végén kullog, mivel a 25 és 64 év közöttieknek mindössze harmada rendelkezik középiskolai végzettséggel.
A nemek foglalkoztatásában rendkívüli különbségek mutatkoznak, míg a férfiak 78 százaléka rendelkezik munkahellyel, addig a nőknél ez az arány 43 százalék.
Az is feltűnő, hogy a legerősebb gazdaságok, illetve a köztudatban hagyományosan erős munkamorálú országoknak tartott skandináv, vagy távol-keleti államok nem képviseltetik magukat a szűk élmezőnyben.
Az OECD honlapján több évre visszamenőleg követhető az adatok változása. Ezek alapján általános trendnek tűnik, hogy az ezredfordulóval összevetve tavaly a legtöbb országban jócskán visszaesett a ledolgozott munkaórák száma, az OECD-átlag például 1844-ről közel 5 százalékkal 1765-re csökkent.