Lezárt év ellenőrzés megállapításai

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Volt egy NAV ellenőrzés és a megállapítások között van egy tétel, amivel nem boldogulok. Az világos, hogy évenként, külön számlára könyvelem a dolgokat és jelentős hiba esetén 3 oszlopos a mérleg és az eredmény kimutatás. Az ellenőrzés megállapította, hogy egy készpénz lopás nem volt megfelelően dokumentálva, de elszámolásra került az adott évben 86/3811. Most ezt a költséget a revizor nem fogadta el és megállapította adóalap hiánynak. TAO, különadó, bírság, késedelmi kamat stb. Kötelezett a könyvviteli nyilvántartásban való átvezetésre is. Egyszerűen nem tudok vele mit kezdeni. Mi ilyenkor a teendő? Mi a helyes könyvelési tétel? A vegyes naplóban könyvelem a megállapításokat. Olyan dolgokat talált, hogy előző évet terhelő költségét a következő évben számolta el a cég és volt ilyen a bevételeknél is. Itt az aktív, passzív elhatárolásokkal szemben korrigálom a bevételeket és a költségeket az évek között, de a pénztár dologgal nem boldogulok. Köszönettel

Válasz

A kérdésből nem derül ki, hogy a készpénz lopást pontosan minek minősítette a revizor.
Amennyiben kizárólag a pénztárhiány lopásának dokumentálását kifogásolta, úgy számviteli teendő nincs a pénzhiányt az egyéb ráfordítások között kell könyvelni.
Ezt a ráfordítást viszont nem fogadja el a Tao törvény vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ezért adóalap növelő tételként kell beállítani.
A könyvelés általában a hibás tétel sztornírozásával, a helyes tételnek a törvényi előírásoknak megfelelő könyvelésével történik, függetlenül attól, hogy a hiba jelentősnek vagy nem jelentősnek minősül.
Az ellenőrzés megállapításait indokolt - évenként - elkülönítetten könyvelni, különösen az eredményt érintő tételeket, az évszám feltüntetésével azért, hogy jelentős összegű hiba esetén a mérleg és az eredménykimutatás középső oszlopába bekerülő adatok,  főkönyvi számlákkal alátámasztottak legyenek.
A jelentős összegű hibák eredményre gyakorolt hatása miatt a hiba elkövetése évének társaságiadóalapja is változik, így a bevallását önellenőrzés keretében módosítani kell.