Kuponforgalmazás elszámolása

Kérdés

Tisztelt Pallas Kft! A kuponok számlázási, elszámolási rendjével kapcsolatban kérnék tájékoztatást. A kuponokat a vevők a kuponforgalmazó internetes oldaláról töltik le, értékét átutalják a kuponforgalmazó bankszámlájára. Ez a bevétel a kuponforgalmazónál nem minősül árbevételnek sem az Áfa tv. sem a Sztv. szerint sem, a kuponforgalmazónál pénzmozgásként illetve a kuponkibocsájtóval szembeni kötelezettségként szerepel, számlázás nem történik. Árbevétel akkor lesz, amikor a kuponforgalmazó a forgalmazás jutalékát és egyéb ktgeit (bankktg.) számlázza ki a kuponkibocsájtónak, áfás számlával, pénzügyi teljesítést nem igénylő megjegyzéssel. Viszont a kötelezettségként még ott van az eladott kuponok értéke. Erről van tételes nyilvántartás, de a vevők részére nem történik számla/nyugta adás. A kötelezettség akkor csökkenne, ha a kuponkibocsájtó elszámolása alapján a forgalmazó átutalná a különbözetet, de ez még nem történt. Kérdésem az lenne, helyesen történik mindez, hogy a kuponok értéke a kuponforgalmazó számlájára érkezik, a kuponkibocsájtó felé csak a jutalék és egyéb ktg. van számlázva, és milyen formában kell elszámolni a kötelezettségként nyilvántartott vevők által fizetett kuponok értékével. Köszönettel: Daczi Judit

Válasz

A kuponkibocsátónál a kibocsátott, illetve a kuponforgalmazó részére – elszámolási kötelezettséggel – átadott kuponokat a 0. Nyilvántartási számlák számlaosztályban kell kimutatni.
A kuponkibocsátó a felhasznált kuponok ismeretébe tudja, ismeri azt, hogy a kuponforgalmazónak átadott kuponokból mennyit váltottak be.
Amikor a kuponforgalmazó értékesíti a kuponokat, és a vevő azok árát a kuponforgalmazónak átutalja, akkor a kuponforgalmazónak azt az összeget tovább kell a kuponkibocsátó felé utalnia. Így tartósan a kuponforgalmazónál nem maradhat a kuponok eladási ára, nem maradhat a könyvekben az értékesített kuponok miatt a  Kuponkibocsátóval szembeni kötelezettség.
Ebből következően a be nem váltott kuponok miatt kötelezettséget csak a kuponkibocsátó mutathat ki, miután a kuponok vételárát a kuponforgalmazó átutalta.
Mivel a kuponok beválthatósága a kuponokon is rögzített időpontig történhet, ha ez az időpont, illet e a szolgáltató elszámolási kötelezettsége napjával megnövelt időpont bekövetkezett, a be nem váltott kuponok miatti kötelezettséget a kuponkibocsátó rendkívüli bevételek között, elengedett kötelezettségként számolja el.
A kuponok értékesítése a kuponforgalmazó áfaköteles tevékenysége, a kapott jutalékot árbevételként köteles elszámolni. A jutalék összegében a kuponkibocsátónak és a kuponforgalmazónak kel megállapodnia.