Külföldi áfa visszaigénylése – hamarosan lejár a határidő

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

Közeleg a külföldiáfa-visszatérítési kérelmek benyújtási határideje: a 2023. évi számlákra vonatkozóan 2024. szeptember 30-ig van lehetőségük a belföldi adóalanyoknak benyújtani kérelmeiket az Európai Unió más tagállamaiban és egyes unión kívüli országokban történt beszerzéseik után megfizetett áfa visszatérítésére.

 

A belföldi adózóknak az Európai Unió más tagállamában, illetve olyan, az Unión kívüli országokban, amellyel viszonosság fennáll vagy nemzetközi szerződés erre lehetőséget biztosít, a részükre jogszerűen felszámított áfát külön eljárás során visszaigényelhetik.

Például, ha a magyar vállalkozás munkavállalói külföldi kiküldetésük idején szállodában laknak, személygépkocsit bérelnek rövidtávú használatra, és ezek díját helyi áfa terheli, a költségeket viselő munkaadó benyújthatja a visszatérítési kérelmét.

A Magyarországon bejegyzett vállalkozásoknak az Unió tagállamain kívül, Svájcból, Lichteinsteinből, Norvég Királyságból, a Szerb Köztársaságból, illetve az Egyesült Királyságból és Törökországból van lehetőségük az áfa visszaigénylésére.  Utóbbi ország esetében a visszaigénylés korlátozott:

  • termékfuvarozási vagy személyszállítási szolgáltatás nyújtása érdekében beszerzett üzemanyag, igénybevett úthasználati szolgáltatás, a gépjármű működtetéséhez, üzemben tartásához beszerzett termék vagy igénybevett szolgáltatás;
  • kiállításon, vásáron kiállítóként való megjelenés érdekében beszerzett termék, igénybe vett szolgáltatás

után felszámított forgalmi adót igényelhetik vissza a magyar adóalanyok.

Az áfa külföldről történő visszatérítésnek feltétele egyrészt az, hogy arra az évre vonatkozóan igényelhető vissza az áfa, amelyben nincs az adózónak gazdasági jelenléte – állandó telephelye – az adott tagállamában.

Az áfa persze akkor sem „felejtős”, ha az adózónak van a visszatérítés tagállamában állandó telephelye, de ekkor nem a külföldi áfa-visszaigénylési kérelmet, hanem az adott tagállami telephely adószáma alatt áfa-bevallást kell beadnia, és abban igényelheti vissza a teljesítési hely tagállamában felszámított áfát.

Az áfa visszatérítés további feltétele, hogy csak azok a belföldön gazdasági céllal letelepedett áfa-alanyok nyújthatják be Magyarországon kérelmeiket, akiket az áfatörvény rendelkezései szerint megilleti az adólevonási jog. Ez azt jelenti, hogy nem élhetnek a kérelem adta lehetőségekkel azok, akik a tevékenységük közérdekű vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel áfa-mentes tevékenységet végeznek [Áfa tv. 85-86.§], alanyi adómentességet választottak, vagy kompenzációs felárra jogosultak.

Amennyiben a beszerzés adólevonásra jogosító és adólevonásra nem jogosító tevékenységet egyaránt szolgálja – és ez a „külföldi” áfára is érvényes –, úgy a számla áfa-tartalma csak az adólevonásra jogosító tevékenység arányában igénylehető vissza.

Ilyen esetekben az adózónak a kérelemben meg kell határoznia az ügylethez kapcsolódó levonási hányadot is. Amennyiben a levonási hányad a kérelem benyújtását követően utólag módosul, a módosítást az adózó a kiigazítással érintett időszakot követő naptári évben előterjesztett adó-visszatéríttetési kérelmében, vagy önállóan, az állami adóhatósághoz előterjesztett nyilatkozatban (kiigazítási nyilatkozat) érvényesítheti, az adóhatóság által rendszeresített 24ELEKAFA_KIIGNY jelű nyomtatvány benyújtásával.

A más tagállamból történő visszaigénylés iránti kérelmet a magyar adóalanyok 2024. évben a 24ELEKAFA jelű nyomtatványon, elektronikus úton terjeszthetik be a magyar adóhatósághoz, legkésőbb az adó-visszatérítési időszakot követő év szeptember 30-ig.

E határidő jogvesztő, így ezen időpontot követően a 2023. évre vonatkozó kérelem benyújtására nincs lehetőség.

A 24ELEKAFA jelű nyomtatvány mind a 2023. évre vonatkozó visszatérítési kérelemre, mind pedig a 2024. évre vonatkozó visszaigénylési időszakokra alkalmazandó.

A visszatérítés összegétől függően, az éves visszatéríttetési periódustól gyakoribb időszakra is be lehet nyújtani a kérelmet. Az éves időszaktól gyakoribb kérelmek időszaka tagállamonként eltérő, de a visszatérítés időszaka három hónapnál nem lehet kevesebb és az egy évet nem haladhatja meg. Az éves kérelemtől eltérő benyújtási gyakoriságok országonkénti listáját a kérelem kitöltési útmutatója tartalmazza.

Az EU más tagállamából történő áfa-visszaigénylés összege nem lehet kevesebb éves visszaigénylés esetén 50 eurónál, illetve az 50 eurónak megfelelő, a visszatérítés tagállamának nemzeti pénznemre átváltott összegénél. Ha a visszatérítési kérelem egy naptári évnél rövidebb, de a három hónapot eléri a visszatérítés időszaka, akkor a visszatérítés összege nem lehet kevesebb 400 eurónál vagy ezzel egyenértékű nemzeti pénznemben kifejezett összegnél.

A harmadik országból történő áfa visszaigénylési időszaka és küszöbértéke országonként eltérő.

Az adóhatóság a beérkezett kérelmeket formai szempontból ellenőrzi, illetve a kérelmező adóalanyi státuszát. A kérelmet elutasítja a hatóság, ha annak tartalmából (nyilatkozatból) kiderül, hogy azt olyan adóalany nyújtotta be, aki nem jogosult áfa visszatéríttetési eljárást kezdeményezni: például azért, mert alanyi adómentes.

A fentebb említettek vizsgálatán túlmenően, a NAV mást nem ellenőriz a kérelemmel kapcsolatban, azokat további érdemi vizsgálat nélkül, a beérkezéstől számított 15 napon belül továbbítja a visszatérítés tagállamának illetékes hatósága részére.

A tagállam hatósága a kérelem beérkezésétől számított négy hónapon belül dönt a kérelem jóváhagyásáról vagy elutasításáról: ha a visszatérítés tagállama jóváhagyja a kérelmet, akkor a jóváhagyott összeget a kérelemben feltüntetett bankszámlaszámra visszatéríti.

Az elismert harmadik ország felé irányuló kérelmeket közvetlenül a harmadik ország adóhatósága részére nyújthatják be az adózók, az érintett országban rendszeresített formanyomtatványon, papír alapon vagy elektronikus formában. (Ez utóbbihoz előzetes regisztrációra van szükség.)

Fontos, hogy csak azokhoz az ügyletekhez kapcsolódó áfa kérhető vissza, amelyet a visszaigénylés államában jogszerűen számítottak fel a kérelmezőnek, és a kiállított számla (bizonylat) alaki, formai követelményei a visszatérítés állama szerinti jogszabályoknak megfelelőek. Például: az adózó külföldi vállalkozó webáruházából rendelte a vásárolt terméket. A számlán külföldi áfa szerepel, holott a terméket a vállalkozás magyarországi székhelyére, telephelyére szállította a külföldi kereskedő. Ilyen esetben nagyon valószínű, hogy a tagállami áfa felszámítása nem volt jogszerű, vagy téves feltételezésen alapul.

A teljesítésihely-szabályok az ügylet adóztatásának a helyét (országát) jelölik ki. Valamely tagállamban akkor jogszerű a szolgáltatáshoz kapcsolódó áfa felszámítása, ha adózási szempontból az ügylet teljesítési helye az áfa felszámításának tagállamában van. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szolgáltatások teljesítési helyét nem lehet formális logikával megítélni: a vonatkozó szabályok tagállami szinten kötöttek és rendszerint nem a tényleges tevékenység elvégzésének helyén, hanem a (kivételektől eltekintve) megrendelő letelepedésének tagállamában adókötelesek.

Természetesen más tagállamok vagy harmadik államok bizonylatokkal szembeni elvárásai eltérőek lehetnek, és nem követik a magyar szabályozást sem. Az azonban lényeges – legyen szó bármely tagállamról, Unión kívüli országról –, hogy a bizonylaton szerepelniük kell legalább azoknak az adatoknak, amelyek közlését a kérelem kitöltésekor is kérnek: adóalap, áfa összege, a felek azonosításához szükséges adatok.

Ha a visszatérítést megalapozó számlát Közösségi adóalany állította ki, azt célszerű a HÉA Irányelv rendelkezéseivel formailag, tartalmilag összevetni.

A vállalkozásoknak érdemes élniük a lehetőséggel, a külföldi áfa visszatérítésére vonatkozó kérelem benyújtásával. Fontos tudniuk, hogy a külföldről történő áfa visszatérítésnek lényegében nincs adókockázata! Ha az adózó hibát követ el a nyomtatvány kitöltésekor, vagy nem jogosult külföldön az áfa visszaigénylésére, akkor a külföldi adóhatóság a kérelmét elutasítja, és nem utalja vissza a kérelmezett összeget. Bármely okból is utasítja el a kérelmet a külföldi adóhatóság, ez nem jár az adózóra nézve semmiféle szankcióval.