Kisösszegű tárgyi eszköz

Kérdés

Tisztelt Szakértő! 125.000.-Ft bruttó összegű számítógép leírható azonnal költségként vagy csak 2 év alatt? (50-50%) A Sztv. szerint a levonható áfa nem része a bekerülési (beszerzési) értéknek, tehát a 100 ezer Ft alatti eszközök egyösszegben elszámolhatók? Köszönöm válaszát.

Válasz

Amennyiben a társaság adólevonásra jogosító tevékenységet végez, vagy a tárgyi eszköz beszerzése kizárólag adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenység végzéséhez  történik, akkor az áfa valóban nem része a bekerülési értéknek
Az Szt. 80. §-ának (2) bekezdése alapján: a 100 ezer forint egyedi beszerzési, előállítási érték alatti tárgyi eszköz bekerülési értéke - a vállalkozó döntésétől függően - a használatbavételkor értékcsökkenési leírásként egy összegben elszámolható.
Ez a lehetőség csak az értékcsökkenési leíráskénti elszámolásra jelentenek egyszerűsítést, ezért az idesorolható tárgyi eszközök (műszaki berendezések, gépek) beszerzését, előállítását is beruházásként kell a beszerzéskor, az előállítás során elszámolni (T 161 - K 455, T 161 - K 582). Az így megvalósított beruházás eszközeinek a rendeltetésszerű használatbavételekor (üzembe helyezésekor) az értékcsökkenési leírás egy összegben történő elszámolása kétféle formában történhet:
- közvetlenül értékcsökkenési leíráskénti elszámolással (T 572 - K 161), ez esetben ehhez csak az üzembe helyezett tárgyi eszközök analitikus nyilvántartása kapcsolódik, amely alapján az eszköz megléte ellenőrizhető;
- a rendeltetésszerű használatbavételkor aktiválásra kerül (T 131 - K 161), ezt követően történik az egyösszegű értékcsökkenési leírás elszámolása (T 572 - K 139), ez esetben az analitikus nyilvántartás mellett az egy összegben leírt eszköz a főkönyvi nyilvántartásban is szerepel (a bruttó értéken és a terv szerinti egyösszegű értékcsökkenés összegében, összevontan nulla értéken) mindaddig, amíg az adott eszközt ki nem selejtezik.