Kismama visszatérése a munkába- új munka törvénykönyve kire vonatkozik?

Kérdés

Tisztelt Cím ! 2 éves a kisfiam, és már 10 hónapja visszamentem dolgozni a munkahelyemre( 8 órában, beosztott vagyok, normál munkaszerződéssel, most már 7,5 éve dolgozom itt). Vonatkozik-e rám az új munkatörvénykönyve, ami júl.1-től hatályos : a gyerek 3 éves koráig eddig ugye védettsége volt a kismamának, most ez kire érvényes, és kire nem ? Azért is fontos ez, mert egy multinál dolgozom, és az anyavállalat több munkafolyamatot, többek között a pénzügyet is kiszervezte külföldre, és így a munkaköröm hamarosan megszűnik, mi történhet velem ? Köszönöm, Andrea

Válasz

Az új MT 66.§ (3) bek. rögzíti a felmondási védelem eseteit és taxatíve felsorolja, hogy mely esetekben nem történhet felmondás. Ezen esetek:
•    Várandósság
•    Szülési szabadság
•    Gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság
•    A nő jogszabály szerinti, emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének időtartama, de maximum a megkezdéstől számított 6 hónap
Ezen új szabály megszünteti például a gyermek ápolási táppénz igénybe vétele alatti felmondási védelmet, továbbá az ezt követő szakaszok rögzítik, hogy a védelem (68.§ (1)-(3) bek) csak és kizárólag a megnevezett jogcímek időtartamára vonatkozik, amint az megszűnik, a védelem is megszűnik. Ez azt jelenti, hogy a visszatérő kismama a gyermek 3 éves kora után korlátozás (védelmi idő) nélkül bocsájtható el!
FONTOS és ÚJ szabály, hogy az eddigiektől eltérően a védelem fennállásának feltétele az is, hogy a Munkavállaló a felmondási tilalomra csak akkor hivatkozhat, ha az ezt okozó tényekről (várandósság és fizetés nélküli szabadság igénybe vétele) a Munkáltatót előzetesen tájékoztatta.