KATA Bt.

Kérdés

Üdvözlöm KATA alá tartozó Bt. Beltag főállású "katás" Kültag máshol főállású munkaviszonyban,személyesen nem működik közre. Kérdés: hogyan kell a kültag jövedelmét kiszámolni kötelező-e vagy jegyzőkönyvben rögzíthetik,hogy nem vesz ki jövedelmet. Az összes bevételt meg kell-e osztani,vagy levonható a beltag katás jövedelme az összes bevételből? köszönettel Sz.Gabi

Válasz

Tisztelt Kérdező,

A Bt. kültagja amennyiben nincs személyes munkavégzési kötelezettsége a társasági szerződés szerint, és ténylegesen munkát sem végez, akkor nem minősül társas vállalkozónak és ennek megfelelően nem keletkezik vele kapcsolatban járulékfizetési kötelezettség.

Abban az esetben viszont, ha kültagként ténylegesen munkát végez, vagy tagi jövedelmet kap (ami alapján értelemszerűen vélelmezhető a személyes közreműködés) „azonnal” társas vállalkozónak minősíthető.

Amennyiben a bt-ben mégis jövedelemben részesülne, akkor célszerűbb volna azt számára megbízási jogviszony vagy részmunkaidős jogviszony keretében kifizetni

A kata hatálya alatt a bt-nek csak a bevételeit kell kimutatni. A bejelentett kisadózók után a tételes adót kell megfizetni, továbbá egyszerűsített módon vagy a bevétel alapján helyi iparűzésiadó-fizetési, valamint áfafizetési kötelezettsége van, de nem mentesül a cégautóadó, az illeték megfizetése alól.
A kisadózónak nem minősülő személy (a kültag) foglalkoztatására tekintettel juttatott jövedelmek után teljesítendő adókötelezettségek (elsősorban a munkabér, a személyi jellegű egyéb kifizetések adói, járulékai, hozzájárulásai) alól sem mntesül.

 

Üdvözlettel,