Kárrendezés könyvelése egyéni vállalkozónál

Kérdés

Egyéni vállalkozó tehergépjármű javításról szóló számláján (a vállalkozó nevére lett kiállítva a számla) feltüntetésre került, hogy mennyi az ügyfél által fizetendő önrész ( ami megegyezik az áfa összegével) és mennyi a biztosító által fizetendő rész ( ami megegyezik a számla nettó értékével). A biztosító a számla kiállítójának fizeti az általa fizetendő részt. Hogyan tudom lekönyvelni a számlát, valamint a biztosító által fizetett részt az egyéni vállalkozónál?

Válasz

Tisztelt Kérdező,

A szerviz számlát költségként a biztosító kártérítését bevételként kell elszámolni. A javíttatás térítendő bruttó költségét az önrésszel csökkenti. 

 

A számla alapján kell az áfát is könyvelni, ha az levonható, levonható áfaként, ha nem vonható le, akkor a szolgáltatás költségét növelő tételként. Az áfa-levonás korlátozó szabályok önrésszel, kárral kapcsolatos speciális korlátozást nem tartalmaznak, így a levonható áfa-összeg meghatározásánál az általános szabályokat kell figyelembe venni. Az áfa alapja az az összeg lesz, amely után az áfa-levonás érvényesíthető.

üdvözlettel