Kapcsolt vállalkozás-e a két egyéni vállalkozó ha családtagok is

Kérdés

Apja és lánya külön-külön egyéni vállalkozók. Az Apa vállalkozása kisvállalkozásnak minősül az alkalmazotti létszáma alapján (10 fő). Lánya szintén egyéni vállalkozó akinek alkalmazotti létszáma 2 fő, mikrovállalkozás. A lány szeretne pályázni ingatlanvásárlásra a mikrovállalkozásával. (gop 2012.2.1.1/M pályázat)Kérdés, hogy a két egyéni vállalkozás kapcsolt vállalkozásnak minősül-e? A foglalkoztatott létszám ez esetben összeadódik-e? Mert ha igen akkor a lány egyéni vállalkozása már nem minősülhet mikrovállalkozásnak? (Ez kizáró ok a pályázatból) Későbbi terv, hogy a megvásárolt ingatlant bérbe adja az Apjának. Ez lehetséges-e?

Válasz

Mikrovállalkozás: összhangban az Európai Bizottságnak a mikro-, kis és középvállalkozások definíciójáról szóló 2003/361/EK ajánlásával, a KKV kategórián belül mikrovállalkozásnak minősül az a vállalkozás, amely 10-nél kevesebb személyt foglalkoztat, és amelynek éves árbevétele és/vagy éves mérlegfőösszegének értéke nem haladja meg a 2 millió eurót.
Felhívom a figyelmet, hogy a létszám és az árbevétel/mérlegfőösszeg határértékeknek együtt kell teljesülnie a középvállalkozás besorolás megítéléséhez!
A kapcsolt fogalom két egyéni vállalkozó esetében nem merülhet fel, ahhoz legalább az egyik szereplónek TAO alanynak kell lenni.

A bérbeadás- amennyiben a pályázat nem tiltja - természetesen lehetséges.