Járvány idején - a vállalkozásokat támogató intézkedések

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései


A járvány okozta veszélyhelyzet idején a lakosság ellátásában fontos szerepet játszó, üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység (házhozszállítás), valamint a koronavírus elleni védekezést szolgáló javak közbeszerzésének szabályain enyhített a jogalkotó.


A Magyar Közlöny 49. számában (2020. március 19.) hirdették ki a Kormány 48/2020. (III. 19.) Korm. rendeletét az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről.

E kormányrendelet enyhít, illetve hatályon kívül helyez egyes, az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységgel, illetve a csomagküldő kereskedelemmel kapcsolatos szabályokat.

Az üzleten kívüli kereskedelem, illetve a csomagküldő kereskedelem vonatkozásában, összefoglalva, az alábbiakról van szó: élelmiszer házhoz szállítását bejelentés és engedély nélkül a vendéglátó üzlet, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathatja.

Ez mentőövet jelent azoknak az éttermeknek, amelyek tevékenységét a turistaforgalom – és általában a vendégforgalom – járvány okozta csökkenése lényegében ellehetetlenítette.
Az éttermek tulajdonképpen tovább működhetnek – jelen esetben a konyháik –, azzal a különbséggel, hogy a vendégek nem helyben fogyasztják el a fogásokat. Előzetes bejelentés és engedélyek beszerzése nélkül a vendéglők, éttermek is házhoz szállíthatják a megrendelt ételt. Ezzel mind a lakosság folyamatos ellátása, mind az ebben érintett vállalkozások munkahelyeinek – legalábbis azok egy részének - megőrzése is biztosítható.

Továbbá, a veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem - és a vonatkozó termékkör az élelmiszerrel is kibővült - is bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható. Fontos, hogy a kormányrendelet ezzel párhuzamosan megtiltja a termékbemutatási célból a vásárlók részére szervezett utazásokat és rendezvényeket.

A kormányrendelet alapján, tulajdonképpen bejelentés nélkül lehet webáruházat létrehozni, ami azért nem teljesen veszélytelen megoldás: teljesen ellenőrizhetetlenné válik, hogy kik és milyen élelmiszert vagy éttermi ételt árusítanak majd így.

Emellett az, hogy az élelmiszer házhoz szállítására mekkora igény van, azt jól példázza, hogy az élelmiszer-házhozszállítást végző áruházak vagy egyáltalán nem tudnak már rendelést felvenni, vagy csak két-három héttel későbbi kiszállítási időpontot adva tudják vállalni a szállítást.
Az áruházaknak ugyanis nincs elegendő munkatársuk (futárok) ahhoz, hogy a megnövekedett vásárlói igényeket teljesítsék. Ugyanakkor a délután 3 órakor bezárni kényszerülő vendéglátóhelyek most a házhozszállításban látják a kiutat. A sajtóban megjelent hírek szerint az elmúlt héten 500 új étterem jelezte csatlakozási szándékát a Netpincérhez, amely már a járvány előtt is mintegy 2 ezer étterem ételeit közel 2 ezer futárral szállította házhoz. A cég az elmúlt két hétben további 135 futárt vett alkalmazásba, és jelenleg is szervezi a bővítést.
(Megfontolandó váltás lehet- legalábbis átmenetileg- a jelen helyzetben utasok nélkül maradt taxisoknak.)

A kormányrendelet intézkedik a közbeszerzés szabályainak változásáról is: új előírás, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő beszerzést a közbeszerzési és beszerzési szabályoktól eltérő módon is lehet végezni. Ehhez szükség van a kormány veszélyhelyzet elhárításáért felelős tagjának – soron kívüli döntéssel megadott - egyedi mentesítésére.
Emellett a kormányrendelet megengedi, hogy az indokoltnak ítélt és írásban meghatározott költségek finanszírozására kötelezettséget vállalni előzetes pénzügyi ellenjegyzés nélkül is lehet. Ezt utólag, de legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül dokumentálni kell.
A fentiekben bemutatott könnyítő szabályok március 21-én léptek hatályba.