Járulék- megbízási díj

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízási díjjal kapcsolatosan kérdezném a következőket: Járóbeteg szakellátó ( nonprofit kft.)rendelésen asszisztenseket és orvosokat foglalkoztatnánk megbízási díjjal( szellemi szabadfoglalkozású megbízásos jogviszonyban). Az orvosoknak és asszisztenseknek van 36 órás főállású munkaviszonyuk a kórházban, nálunk a szabadnapjaikon dolgoznának, heti 16 órában (folyamatosan egész évben) Hétfőn 6, szerdán 4,pénteken 6 órában.A megbízási díj meghaladja a min.bér 30 %-át.Hogyan kell őket jelenteni a 11041 bejelentőn, havonta? Törvényes-e a megbízási díj vagy részmunkaidős munkaviszonyként (Mt. szerint)kellene a szerződést megkötni?A 2003.évi LXXXIV.tv-ben szerepel a szellemi szabadfoglalkozás.Helyesen gondoljuk, hogy 10% nyjárulékot, 4% eb járulékot vonunk, 2% eb jár.és 1,5% munkaerőpiaci jár nincs? És az az orvos aki adószámos, számlát ad, nem kell jelentenünk sehol, csak az szja-t vonjuk, valamint 27% eho-t fizetünk utánna? Köszönöm megtisztelő válaszát.

Válasz

Tisztelt kérdező!

Amennyiben nem késő, válaszolnék:

A kérdésében szerepel a válasz is, hiszen jól érzi, hogy az orvosokat és asszisztenseket nem kellene megbízásos jogviszonyban -tulajdonképpen ugyanabban a munkakörben alkalmazni.

Amennyiben bevállalják, úgy jelentési kötelezettségük nincs, hiszen a jogszabály úgy szól, hogy aki rendelkezik heti 36 órás jogviszonnyal és mellette valamilyen munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, akkor a kifizetőnek nem kell bejelentenie a 11T1041-es nyomtatványon. Viszont a 1108-as havi járulékbevalláson minden hónapban fel kell tünteni, amennyiben történ kifizetés, függetlenül a biztosítási jogviszony létrejöttétől.

A járulékokat jól írta, a 27 %-os eho-t akkor kell a kifizetőnek megfizetni az egyén szja alapja után, ha a jövedelem nem eredményezett biztosítási jogviszinyot.