Járulék fizetés többféle jogviszony esetén

Kérdés

Tisztelt Szakértő!


Járulék fizetéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Jelenleg GYES-en vagyok 2020.11.14-ig, a munkáltatómmal napi 8 órás munkaviszonyban állok 2020.08.15-ig. Egy betéti társaság beltagja vagyok, mely társaság által üzemeltetett üzlethelyiségben szeretnék boltvezetőként dolgozni. A kérdésem az lenne, hogy ha rendelkezem munkaviszonnyal és GYES-en is vagyok, valamint Bt beltagként nem kapok a Bt-től havonta jövedelmet, akkor ebben az esetben milyen minimális fizetendő járulékokat kell meg fizetnem?Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Amíg Ön heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll (amely megvalósul, hiszen napi 8 órában dolgozik), akkor a Bt-ben társas vállalkozóként csak akkor kell fizetni tb közterheket, ha vesz fel jövedelmet. Ez esetben a tb közterheket a Bt-nél a tényleges jövedelme alapján kell fizetnie. Ha nem vesz fel jövedelmet a Bt-ben, akkor közteherfizetés (szja, járulék, szocho, szakképzési hozzájárulás) nem áll fenn.

Példa: Ha havonta a jövedelme 100 000 forint, akkor 100 000 forintból kell megfizetni a 15 százalék személyi jövedelemadó-előlegen túl a 17 százalék mértékű járulékokat, vagyis a 7 000 forint egészségbiztosítási járulékokat és a 10 000 forint nyugdíjjárulékot. A társas vállalkozás is a tényleges jövedelem alapján, azaz jelen esetben 100 000 forint után fizeti a 17,5 százalék szociális hozzájárulási adót és a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást.

Megjegyzés: Ebben többes jogviszony fennállása alatt a társas vállalkozó 2020. július 1-éig nem fizet munkaerő-piaci járulékot. Ezt követően, azaz 2020. július 1-étől azonban fizetni kell a 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot, ha társas vállalkozóként vesz fel jövedelmet.

ÜdvözletteL