Ingatlannal rendelkező Zrt. értékesítené ingatlanát

Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! A segítségét kérném az alábbiakban: Ingatlannal rendelkező Zrt. értékesíteni akarja ingatlanát. Az ingatlan 80 %.-a a Zrt tulajdona, 10-10 %-a magántulajdon. Értékesítéskor kell - e áfát megállapítani, illetve, ha nem igatlannal foglalkozó cég vásárolja meg kell-e 4% illetéket fizetni. Kérném, hogy a törvényi hivatkozást is feltüntetni szíveskedjen. Köszönettel Takács Sándorné

Válasz

Az, hogy kell-e Áfát felszámítani a Zrt. által értékesített részre az az eladó döntése, ugyanis az ingatlan értékesítése főszabályként az áfa törvény 86. § (1) bekezdés j)-k) pontjai értelmében mentes az adó alól.
Az eladónak viszont lehetősége van a főszabály szerint adómentes ingatlan értékesítését adókötelessé tenni az áfa törvény 88. § (1) bekezdés a) pontja alapján.

Illetéket  a vagyont szerzőnek kell fizetni.
Az adóhivatal  2012.01.10.-én kiadott a honlapján egy tájékoztatót az Illetékmértékek 2012 évi mértékéről amely alapján:
Ingatlan megszerzés esetén ingatlanonként 1 milliárd forintig 4%,
a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint.az illeték mértéke.
A lakás szerzésre vonatkozó kedvezményes  illetékmértékkel  csak abban az esetben lehet élni, ha lakásként van bejegyezve az ingatlan nyilvántartásba és előtte 5 évig az ingatlant lakás céljára is  használták.