Házipénztár limit meghatározása

Kérdés

Gondjaim vannak egy már több éve működő vállalkozásnál az 500e Ft-os házipénztár limit meghatározásával. Hogyan kell a gyakorlatban számolni?

Válasz

A számítást mindenképpen két részre kell osztani.
Először meg kell határozni a küszöbszámot, ami majd a korlát lesz.
Egyszerre mindig csak egy hónapot vizsgálunk. Az adott hónap első napján melyik a legutolsó elfogadott beszámoló?
Pl. egy folyamatosan működő vállalkozásnál 2010. áprilisában – amennyiben 2010 május 25-én fogadják el a 2009. üzleti évre vonatkozó beszámolót – a legutolsó elfogadott beszámoló a 2008-as üzleti évre vonatkozik, így a 2008-as üzleti évre vonatkozó beszámolót vesszük alapul.
Ha 2010 áprilisát nézzük, de a 2009-es beszámoló elfogadása már megtörtént 2010. március 10-én, akkor a legutolsó elfogadott beszámoló a 2009. üzleti évre vonatkozik.
A küszöbszám = a legutolsó elfogadott beszámoló éves szintre átszámított összes bevételének a 2%-a, illetve 500e Ft, a kettő közül a nagyobb.
   
Másodszor meg kell határozni a vizsgált hónap napi záró állományainak havi átlagát. Amennyiben nem minden nap van nyitva a vállalkozás, akkor aznapra amikor zárva van, az előző napi záró pénztár állományt kell számolni. Pl. szombaton és vasárnap is zárva van egy bolt, akkor mind szombatra, mind vasárnapra a pénteki záró pénztár állományt kell számolni.

A szabályozás: A másodszor kiszámított átlag nem haladhatja meg az először meghatározott küszöbszámot.