gyáp számolása

Kérdés

2 évig voltam gyeden, majd gyes mellett dolgoztam 4 órában, és gyermekem után GYÁP-ot igényeltem. A gyáp számításának mi az alapja ebben az esetben? A mostani 4 órás munkaviszonyom utáni jövedelem az alap? Vagy a kedvezményszabály lép életbe? (hisz azért nincs meg a 180 napom,mert gyeden voltam otthon)

Válasz

Tisztelt Kérdező!
Ha jól értettem, akkor Önnek jelenleg nincs 180 nap biztosítási ideje. Mindezek alapján a táppénz számítására a következő szabályt kell alkalmazni:
A táppénzt a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér (98.000. forint) alapulvételével kell megállapítani. Ha azonban a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbérnél kevesebb, akkor a táppénz alapja a szerződés szerinti bér (illetve a tényleges jövedelem).
GYED folyósítását követően alkalmazandó szabály:
Tekintettel arra, hogy Ön GYED-en volt, így Önre érvényes az a szabály, hogy a minimálbérnél magasabb jövedelem is figyelembe vehető.  Azaz ha Önnek azért nincs 180 napi jövedelme (ahogy azt írta), mert gyermekgondozási díjban részesült, akkor az Ön táppénzének alapja  a GYED alapját képező jövedelem (összeg), de csak abban az esetben, ha az a minimálbérnél (vagy a fentiekben leírt szerződésben foglalt bérnél) kedvezőbb.