Fontos! Családi adókedvezmény érettségi után

A családi adókedvezmény igénybevételénél fontos fordulópont a középiskola befejezése.

Az Szja törvény 29/A. § (3) bekezdése értelmében a családi kedvezmény (ideértve a Tbj. szerinti családi járulékkedvezményt is) egy-egy gyerek után fő szabályként addig jár a szülőnek, ameddig a gyermek után családi pótlékra (nevelési ellátásra, illetve iskoláztatási támogatásra) jogosult.

Az a gyermek, aki nem folytatja tanulmányai valamelyik felsőoktatási intézményben, már nem jogosult a családi pótlékra, hiszen befejezte a tanulmányait a közoktatási intézményben. Ez akkor is így van, ha a gyermek még nem töltötte be a 18. életévét.

Azok a szülők, akiknek a gyerekei idén júniusban érettségiznek, elvesztik a családi adókedvezménynek a kedvezményezett eltartottra vonatkozó összegét. Ez azzal jár, hogy azon szülőknek, akiknek gyermeke most júniusban érettségizett még a júliusi bérszámfejtést megelőzően a családi adókedvezmény igénybevételéhez kapcsolódóan leadott nyilatkozatot módosítaniuk kell, különben a jogalap nélkül érvényesített kedvezmény következtében az adóév végén adó-befizetési különbözetük lesz, és a befizetési különbözet megfizetése mellett, annak 12 százalékát is – különbözeti-bírságként – a 2014. évre vonatkozó bevallásban külön kötelezettségként kell feltüntetniük, és a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség szerint kell megfizetni.

Ha a gyermek felsőoktatási intézményben tovább folytatja tanulmányait, akkor eltartott személy válik belőle. Ebbe a kategóriába az a kedvezményezett eltartottnak nem minősülő személy tartozik, aki közoktatási intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézményben első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.

A 2 gyermekkel rendelkező családoknak ez nem hoz plusz bevételt, de a nagycsaládoknál a felsőoktatásban tanuló (eltartott státuszú) családtag némi pluszt még hoz.

A munkáltatónak egyébként a jogosultság megszűnésének utólagos bejelentése alapján a 08-as bevallásokat nem kell önellenőríznie, és ilyenkor a munkáltatói adómegállapításra sincs mód, hanem a magánszemélynek mindenképpen adóhatósági közreműködés nélküli adóbevallást kell beadnia, amelyben helyesen tünteti fel a családi kedvezményt, és az emiatt keletkező különbözeti bírságot.

Ha azonban a munkáltató tudomására jut a jogosultságot érintő változás, célszerű időben figyelmeztetnie a munkavállalóját a nyilatkozatának módosítására. A Szja törvény 48.§ (5) bekezdése értelmében ugyanis a kifizetést megelőzően a munkáltatónak tájékoztatni kell a magánszemélyt az adóelőleg-nyilatkozat módosításának lehetőségéről és az adott vagy nem adott nyilatkozat következményeiről.