Foglaló számlázása

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy cégünk egy ingatlant kíván értékesíteni egy magánszemély részére. Kötöttünk egy adásvételi előszerződét, melybe belefoglaltuk, hogy foglalót fizet a Vevő, majd a fennmaradó összeget X időn belül fizeti meg. Kérdésem az lenne, hogy a foglalóról kell-e számlát kiállítanom? Köszönöm válaszát!

Válasz

Tisztelt Kérdező,

Igen kell. Az előlegként viselkedő foglaló összege magában foglalja az áfát, tehát a vevő levonható áfát, az eladó pedig fizetendő áfát állít be a foglaló megfizetésekor az adott időszak áfa-bevallásába.

Ha az ügylet a vevő hibájából meghiúsul, a foglaló a Ptk. szabályai szerint „az eladótól” nem követelhető vissza, és ezzel egyidejűleg elveszti az ellenértékbe beszámítandó jellegét is. Erre tekintettel áfaköteles volta is megszűnik, vagyis a „vevő” és az „eladó” a számlát módosítani és a soron következő áfa-bevallásban figyelembe venni köteles.

Ha az eladó hibájából hiúsul meg az ügylet, akkor a foglaló kétszeres összegét kell a „vevő” felé visszafizetnie. Ilyenkor a kapott foglaló befizetett áfáját számlahelyesbítéssel kell rendezni, hiszen a pénzösszeg ellenérték jellege már nem áll fenn. Az elállás miatt az „eladó” visszafizeti a foglalót. A mintegy „büntetésként”, kártalanításként megfizetett, a foglaló.

 

üdvözlettel,