Felsőfokú képzésben résztvevő kismamáknak jár a diplomás gyed

Az az anya, aki a szülést megelőzően felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, a gyermek egyéves koráig gyedre lesz jogosult, ezt követően pedig gyest vehet igénybe. Az ellátásra munkaviszony hiányában azok is jogosultak, akik a hallgatói jogviszony szünetelését vagy megszűnését követő egy éven belül szülnek.

A diplomás gyed érinti egyrészt a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat; ők a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a juttatást.

Folyósítás

A biztosítottakra vonatkozó szabályoktól eltérően a gyermek születésekor nem terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) kerül folyósításra, hanem már a születés napjától diplomás gyed jár a gyermek egyéves korának betöltéséig, feltéve, hogy a szülő az általános szabályok szerint gyedre nem jogosult. A diplomás gyed folyósításának ideje nem számít bele

  • tgyás-re jogosultság esetén a 365 napos előzetes időtartamba (ellentétben az egyetemi tanulmányokból 180 nap, illetve a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított tgyás, gyed, baleseti táppénz időtartamával),
  • a folyamatos biztosítási idő megállapításába.

Diplomás gyed összege

A diplomás gyed összege fix:

  • felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes kötelező legkisebb munkabér (101.500 Ft) 70 százaléka (71.050 Ft);
  • mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum (118.000 Ft) 70 százaléka (82.600 Ft).

Kérdésként merülhet fel, hogy ha az érintett alap-, illetve mesterképzésben is részt vesz, vagy már befejezte az egyetemet, akkor hogyan alakul a gyed összege:

  • a tanulmányok fennállása alatt azt a képzést kell figyelembe venni, amelyben az igénybevevő a gyedre való jogosultság kezdő napján részt vesz;
  • a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követően igényelt diplomás gyed esetén azt a képzést kell figyelembe venni, amelyben az igénybevevő a diplomás gyedre való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőzően részt vett (Ebtv. Vhr. 26/D. § (3) bekezdés): ha alapképzésben, akkor minimálbér, ha mesterképzésben, akkor pedig a garantált bérminimum lesz az ellátás alapja.

Diplomás gyed igénylése

Fontos tudni, hogy adiplomás gyed igénylése kizárólag kérelemre, az OEP által rendszeresített kötelező formanyomtatványon történhet (Igénybejelentés hallgatói jogviszony alapján igényelt gyermekgondozási díjra).

Ha a szülő nő nem biztosított vagy a vér szerinti apa kéri (függetlenül attól, hogy biztosított vagy sem), akkor a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve bírálja el, illetve folyósítja a hallgatói gyedet (igénylés az OEP által rendszeresített nyomtatványon).