Fel nem használt fejlesztési tartalék adója

Kérdés

Cégünk 2004-ben fejlesztési tartalékot határolt el. Azonban nem sikerült a tervezett beruházát megvalósítani 2010 végéig sem. Nem egyértellmű számomra hogyan kell most eljárni. Önellenőrzés keretében 2004-es adóévre érvényes mértékkel megállapítani az adót és a késedelmi kamatokat 2010.12.31-ig, de melyik évre kell könyvelni? 2004-re, vagy 2010-re? netán 2011.jan.31-re? eddig kellett volna ugyanis megállapítani az adót és a kés.pótlékait.?

Válasz

Az adózó a fejlesztési tartaléknak a lekötése adóévét követő negyedik adóév végéig beruházásra fel nem használt része után, az adót, valamint azzal összefüggésben a késedelmi pótlékot a negyedik adóévet követő adóév első hónapja utolsó napjáig megállapítja, és megfizeti.
A késedelmi pótlékot a kedvezmény érvényesítését tartalmazó adóbevallás benyújtása esedékességének napját követő naptól, a nem beruházási célra történő feloldás napjáig, illetve a felhasználásra rendelkezésre álló időpontig kell felszámítani és a megállapított adóval együtt az említett napot követő első társaságiadó-bevallásban kell bevallani.