euro

Kérdés

Tisztelt Szakértő? Egy magyar cég fizethet Euroban egy másik magyar cégnek??

Válasz

A gazdálkodó szervezetek egymás közötti kapcsolatát jellemzően írásban megkötött szerződések alapozzák meg.

Az Szt. 72. §-ának előírásaiból az következik, hogy az értékesített vásárolt és saját termelésű készletek, valamint a teljesített szolgáltatások ellenértékéről a számlát a szerződésben meghatározott feltételek szerinti teljesítés alapján, a szerződés szerinti teljesítés időszakában kell kiállítani, a vevő által elismert, elfogadott értékben.

A számlában foglaltak (beleértve az ellenértéket is) helyességét csak a szerződésben szereplő feltételekkel összevetve lehet ellenőrizni. Ebből az következik, ha a szerződésben az ellenértéket forintban határozták meg, akkor azt forintban is kell számlázni. A forintban számlázott összeget pedig forintban kell kiegyenlíteni.

Amennyiben a partner a forintban kiállított számlán szereplő ellenértéket euróban szeretné kifizetni, akkor ennek - a devizaliberalizáció bevezetése óta nincs akadálya, de - feltétele, hogy a számla is euróban tartalmazza az ellenértéket.

Ehhez pedig az szükséges, hogy a számlát megalapozó szerződést módosítsák, abban az ellenértéket forint helyett euróban határozták meg.