értékcsökkenés

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás székhelyének vásárlása során 2009-ben az adásvételi szerződésben nem került megosztásra az épület és a földterület értéke. Ez akkor így került be a könyvelésbe is, az értékcsökkenést az egész értékre elszámolták. A kérdésem az lenne, hogyan lehet ezt javítani, módosítani? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Az Szt. 3.§-a (3) bekezdésének 3. és 4. pontja tartalmazza a jelentős, a nem jelentős összegű hiba értelmező rendelkezését.  Ebből az következik, hogy ezen minősítésnél nem egy-egy hiba nagyságát kell figyelembe venni, hanem egy adott üzleti évet (a kérdésben leírt esetben külön a 2009. és külön a 2010. évet) érintően feltárt hibák és hibahatások értékének együttes összegét.

Az ellenőrzés, az önellenőrzés megállapításait (a hibákat, a hibahatásokat) a folyamatos könyvelés keretében kell könyvelni, elszámolni, mivel a beszámolóval már lezárt üzleti évek könyvviteli elszámolásait nem lehet "újból megnyitni", nem lehet "tovább folytatni".

A könyvelés általában a hibás tétel sztornírozásával, a helyes tételnek a törvényi előírásoknak megfelelő könyvelésével történik, függetlenül attól, hogy a hiba jelentősnek vagy nem jelentősnek minősül.

Az ellenőrzés megállapításait indokolt - évenként - elkülönítetten könyvelni, különösen az eredményt érintő tételeket, az évszám feltüntetésével azért, hogy
- jelentős összegű hiba esetén a mérleg és az eredménykimutatás középső oszlopába bekerülő adatok, illetve
- nem jelentős összegű hiba estén a társaságiadó-alapot növelő-csökkentő tételek
főkönyvi számlákkal (esetleg külön főkönyvi kivonattal) alátámasztottak legyenek.

A  jelentős összegű, illetve a nem jelentős összegű hibák eredményre gyakorolt hatása miatt a hiba elkövetése évének (az adott esetben a 2009. és a 2010. év) társaságiadóalapja  is változik, így azok bevallását önellenőrzés keretében módosítani kell.