Előző évet érintő szállító számla

Kérdés

Tisztelt Számviteli Műhely! Napokban szállítói folyószámla egyeztetése során kiderült, hogy a tavalyi évre több olyan számla van, melyet ebben az évben fizettek ki, de a számlát tavalyi évben nem kaptuk meg. Ezek a szállítói számlák folyamatosan érkeznek cégünknek. Szeretném megkérdezni, hogy ezeket a számlákat milyen könyvelési tételekkel kell könyvelni, milyen adókat érint ez a hiba feltárás, mit kell tennem, hogy minden rendben legyen? A számlák összege nem lesz jelentős összegű hiba. Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Gold Judit

Válasz

Tisztelt Kérdező!

2014. január 1-jétől, a  társasági adóról szóló törvény átveszi a számviteli törvény nem jelentős hiba fogalmát (a mérlegfőösszeg 2 százalékát meg nem haladó hiba, illetve az 1 millió forint alatti hiba, amennyiben a mérlegfőösszeg 2 százaléka 1 millió forintnál kisebb).

Ilyen hiba esetén akkor, ha annak hatása adóalap csökkentő lenne, a 8. § (8) bekezdése alapján az adózó választhatja, hogy a tárgyévi adóbevallásában rendezi a különbözetet (ahogyan azt számvitelileg is teszi) és nem önellenőriz vissza a hiba évére. 

Az önellenőrzés csak akkor alkalmazható, ha a tárgyévi adóalap nagyobb, mint a nem jelentős összegű hiba (magyarán nem mehet mínuszba az adóalap).  

A fentiek értelmében ez azt jelenti, hogy a számlát az adott évi könyvelésbe beteheti, és ha az előző évi adóalapja több mint a számla értéke, akkor nincs adóalap növelő tétel.

Vigyázzunk azonban, mert ugyanakkor 7. § u változatlan maradt, tehát olyan önellenőrzések esetén, amikor a hiba eredményeként az adóalap növekedne, továbbra is önellenőrizni kell! 

üdvözlettel,