egyéni vállalkozónál személygépkocsi elszámolása

Kérdés

Tisztelt Cím! Biztosítási kárszakértői tevékenységet végző áfa hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó nyílt végű pü-i lízing bevonásával személygépkocsit vásárolt. Kérdésem:Milyen költségeket számolhatok el a lízing és velejáró költségekből (tőke, kamat), vagy értékcsökkenést számolhatok el és milyen mértékben. Jól tudom, hogy az áfát teljes mértékben levonhatom? Segítséget megköszönve, tisztelettel: Szabóné

Válasz

Tisztelt Kérdező,

személyi jövedelemadóról szóló törvény 11. számú mellékletének - mely az egyéni vállalkozók költségelszámolásáról rendelkezik, - III. fejezete kizárólag két tevékenység (gépkocsi-bérbeadás, taxizás,) esetén tekinti a személygépkocsit kizárólag üzemi célúnak, ha az egyéb feltételek is bizonyítottak. Javasolt, hogy az egyéni vállalkozó családjában legyen egy másik személyautó is, melyet magáncélra használnak. Ugyanez vonatkozik  az áfára is, a lízingdíj után igaz levonható az áfa, de csak olyan mértékben amilyen mértékben adóköteles gazdasági tevékenységhez használják.

Amennyiben megvalósul az üzemi cél úgy a személygépkocsi beszerzési ára évi 20%-os értékcsökkenési leírás számolásával 5 év alatt leírható az adóbevallásban.

Az értékcsökkenési leírást a gépkocsi üzembe helyezésének napjától, az értékesítés, vagy kiselejtezés, vagy apportálás, stb. napjáig lehet elszámolni. Ennek a rendelkezésnek megfelelően üzembe helyezési okmányt (jegyzőkönyvet) kell készíteni.

Az értékcsökkenési leírás elszámolásának alapbizonylata, a tárgyi eszköz nyilvántartó kartonja.

Amennyiben részletfizetésre, vagy zárt végű pénzügyi lízing keretében történt a személygépjármű vásárlása, - melyet kizárólag bérbeadásra vagy taxizásra használnak, és megfelel a kizárólag üzemi célt szolgáló gépjármű feltételeinek, - akkor szintén elszámolható az előzőek szerinti értékcsökkenési leírás. A részletfizetéshez kapcsolódó kamat azonban nem része a gépkocsi beszerzési árának. A kamat annak kifizetésekor költségként elszámolható.

A kizárólag üzemi célúnak minősülő személygépkocsik bérleti díja vagy lízingdíja (nyílt végű pénzügyi lízing, operatív lízing,) költségként elszámolható.

Az egyéni vállalkozásban használt minden más személygépjármű nem kizárólag üzemi célúnak minősül, ezért az előzőek szerinti értékcsökkenési leírás nem alkalmazható.

 

Üdvözlettel,