Egyéni vállalkozó banki nyitója

Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérdésem egyéni vállalkozóra vonatkozik. Lett egy új ügyfelem akinek pénztárkönyvében furcsaságot találtam. Az előző könyvelő csak berögzítette a gazdasági eseményeket, de nem zárta le a könyvet. Így nincs nyitó pénz és bank összeg. A vállalkozó 2001-től vállalkozik. Elkezdtem bár nem helyes de a számlák alapján újra könyvelni a ev.-t. Sajnos a 2005.-2006 évekre a vállalkozó nem találja a bankszámlakivonatait. Mit tehet vagy tehetek? Mert 2004-ig meg tudom adni a nyitót-zárót de utána nem. Banktól kérjen utólagosan kivonatot? Adnak egyáltalán 5 évre visszamenőleg erre a két évre. Vagy hagyjam a régi könyvet és ne javítsam ki. De ebben az esetben tudom a bankkivonatról a zárót, de nincs pénztáregyenlegem és nem tudom van e tagi betétjének egyenlege? Köszönöm segítő válaszukat!

Válasz

Mindenképpen szükség lenne a banki nyitó tételekre. Bank esetében amennyiben  a  ( kérdésből úgy tűnik ) 2007. évtől megvannak a nyitó tételek, akkor tulajdonképpen attól kezdve pontos nyilvántartás lehet vezetni!

Az előző időszak nyitó értékeit csak kalkulálni lehet, ami az adóhivatal részéről egy esetleges ellenőrzésnél nem elfogadható! Amennyiben egyébként a folyamatos éves könyvelésben nincs hiba, nem sok értelme van az újrakönyvelésnek. A pénztári tételeknél azonban be kell állni egy általunk meghatározott ( kalkulált ) értékre  ahhoz hogy a  továbbiakban le tudjuk könyvelni a későbbi éveket!