Egészségbiztosítási járulék

Kérdés

2012,05,05,-én megszűnt az álláskeresési ellátásom, már csak regisztrálva vagyok a munkaügyi központban álláskeresőként. Szociális segélyre nem vagyok jogosult, mert párom keresete meghaladja a 30000Ft/ főt. Állásom nincs. Kérdésem az lenne, hogyan alakul most a biztosításom, mikor kell fizetnem a 6390Ft/hó tb járulékot és kell-e 10% Nyj-t fizetnem, hogy rendesen kapjam majd a nyugdíjam, ha eljön az ideje.

Válasz

Magyarországon a társadalombiztosítás egy olyan kockázati közösséget jelent, melyben a részvétel kötelező. Ez a kötelezettség egyben fizetési kötelezettséget is jelent, függetlenül attól, hogy az egészségügyi ellátást ténylegesen az állampolgár igénybe veszi-e vagy sem.
Egészségügyi szolgáltatásra az jogosult, aki biztosított (pl. munkaviszonnyal rendelkezik), vagy egyéb jogcímen jogosult rá (pl. hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, szociálisan rászoruló, GYED-ben, GYES-ben részesülő, hajléktalan, aktív korúak ellátására való jogosultság keretében megállapított pénzbeli ellátásban részesülő). Az idei évtől kiegészült a jogosultak köre a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülőkkel, illetve azon személyekkel, akiknek egészségi állapota 50 százalékos vagy ennél kisebb mértékű.
 
Amennyiben a jogosultság valamilyen okból nem áll fenn, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni, melynek mértéke 2012. január 1-től havonta 6390 forint, időarányos járulékfizetési kötelezettség esetén napi 213 forint.
Fontos tudni, hogy a befizetéshez bejelentkezési, változás bejelentési kötelezettség is társul, melyet a 12T1011-es adatlapon nem előzetesen, hanem a változás tényleges bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell bejelenteni az adóhatóság felé.
 
Fontos változás, hogy aki a fenti nyomtatványt benyújtotta, annak a fizetési kötelezettség a benyújtott adatlapon feltüntetett időponttól kezdődően automatikusan előírásra kerül, a korábbi évektől eltérően 2012-től az állami adóhatóság már nem hoz határozatot.

a szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából
köthető megállapodásról:
A nyugellátás összege elsősorban a megszerzett szolgálati időtől, valamint az ún. átlagszámítási időszak alatt elért nyugdíjjárulék-köteles keresetek, jövedelmek alapján számított átlagkereset összegétől függ.
A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.). 34. § (1) bekezdése lehetőséget nyújt a nyugellátáshoz szükséges szolgálati idő, illetve az ehhez kapcsolódó figyelembe vehető jövedelem megszerzésére azok számára, akik nem állnak biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, illetve rájuk a biztosítás nem terjed ki.
Megállapodást köthet az a belföldi nagykorú személy, aki nem magán-nyugdíjpénztári tag és nem saját jogú nyugdíjas, és
•aki az 5. és a 13. §-ban említett biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem áll,
illetőleg akire a 11. § szerint a biztosítás nem terjed ki,
•akinek a biztosítása szünetel.

Megállapodás legkorábban annak a hónapnak az első napjától köthető, amely hónapban a megállapodás megkötését kezdeményezték.
A megállapodás megkötését követően a nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettséget havonta – a tárgyhónapot követő hó 12. napjáig – kell teljesíteni. A befizetés elmulasztása a megállapodás megszűnését vonja maga után.
A megállapodás megkötésénél a nyugdíjjárulék-fizetés alapja a megállapodást kötő személy által meghatározott jövedelem, legfeljebb azonban a megállapodás megkötésekor érvényes járulékfizetési felső határ napi összegének figyelembevételével a naptári hónapokra számított összeg, de legalább a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér összege.
A járulékfizetési felső határ 2012. évben napi 21.700 forint, a minimálbér összege pedig havi 93.000 forint. Megállapodás esetén a nyugdíjjárulék mértéke 34 %.

Példák a fizetendő összeg megállapítására:
1. minimálbér alapján megkötött megállapodás esetén 93.000 * 34% = 31.620 forint.
2. 120.000 forint választott összeg esetén 120.000 * 34% = 40.800 forint.
3. járulékfizetési felső határ napi összegének választása esetén 2012. március hónapra fizetendő összeg 21.700 * 31 = 672.700 * 34% = 228.720 forint. A fizetendő összeg megállapításánál ebben az esetben a „megvásárolni” kívánt hónap naptári napjainak számát kell figyelembe venni. Például 2012. február hónapban a 21.700 forintot 29-cel, 2012. április hónapban pedig 30-cal kell megszorozni.

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a megállapodás szolgálati időre és a nyugdíj alapjául szolgáló kereset megszerzésére kizárólag együttesen köthető meg.