Már az eÁFA-rendszerben is beadhatóak a bevallások

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

2024. február 1. óta akár webes felületen, akár gép-gép kapcsolaton keresztül is benyújtható az áfabevallás. Az adóhatóság honlapján a rendszer használatát bemutató rövidfilm is segíti az ügyfeleket.

Az adóhatóság február 13-án az eÁFA-rendszert bemutató tájékoztatót is közzétett honlapján.

A NAV szerint az adóhivatali adatokra épülő szolgáltatáscsomag minden vállalkozás számára előnyös megoldást kínál az adókötelezettség gyors és pontos teljesítésére.

A korábbinál – legalábbis a NAV szerint – kevesebb adminisztráción túl, képes kiszolgálni a vállalkozások ügyviteli rendszerének adatigényét az új, elektronikus áfarendszer.

Az eÁFA-szolgáltatásban elérhető adatok kiegészíthetők, és a rendszerbe az adózói döntések is beilleszthetők. A havi bevallók 2024. február 20-ig, a negyedévesek 2024. április 22-ig, az éves bevallók pedig 2025-ben nyújthatják be először bevallásukat az eÁFA-ban.

Az eÁFA legfontosabb funkciói közé tartozik a forrásadatok letöltése, szerkesztése, a bevallás tervezetének elkészítése a webes felületen, a bevallás előellenőrzése és beadása, valamint a gép-gép kapcsolatot használók számára az adateltérésekre figyelmeztető üzenet.

 Fontos tudni, hogy azoknak az áfaalanyoknak, akik a bevallásukat az eÁFA-ban intézik, nem kell M-lapon is adatot szolgáltatniuk.

Az eÁFA webes felületét azok használhatják, akik egy adott bevallási időszakban összesen 100 ezernél kevesebb számlát kezelnek, ennél több bizonylat esetén a rendszer használata gép-gép kapcsolaton keresztül biztosított. Ez utóbbi persze akkor is választható, ha a kezelt számlák darabszáma nem éri el a 100 ezret, de az ilyen mennyiségű bizonylatból „áfázó” vállalkozásoknak ez a forma az előnyösebb.

Az előzőeket összegezve: a 2023. december 31. utáni adó-megállapítási időszakokra február 1-jétől háromfélképpen is beadható az áfabevallás:

·        az eÁFA-ban gép-gép kapcsolaton keresztül,

·        az eÁFA webes felületén, és

·        ÁNYK-nyomtatványon.

Fontos tudniuk az adózóknak, hogy ha ugyanarra az időszakra több módon is beadják a bevallásukat, az adóhatóság – ahogyan a „halmozott” ÁNYK-nyomtatványok esetében eddig is tette – az elsőként benyújtottat veszi figyelembe.

A fentebb hivatkozott rövidfilm, valamint az eÁFA-t érintő hasznos információk a NAV honlapján megtalálhatóak:

https://nav.gov.hu/ado/eafa/informaciok/Benyujthato_a_bevallas_az_eAFA-rendszerben

 

Jó, jó – de hogyan működik?

Az első lépés az, hogy bejelentkezzünk az online számla rendszerbe: innen érhető el az eÁFA webes felülete, ahol számos funkció és menüpont szolgálja a bevallás összeállítását, benyújtását, mint például bizonylatlista, összesítő nézet, kimutatások, beállítások, blokkolt bizonylatok, letöltések.

Az eÁFA felületen először egy összesítő nézettel találkozunk: ez grafikus és lista nézetben mutatja a vállalkozás napi szintre lebontott áfa egyenlegének alakulását.

Ezen belül, különféle adatforrások – így az online számla adatszolgáltatások, pénztárgépek, vámáru nyilatkozatok – szerinti bontásban láthatjuk a legutóbbi bizonylatokat.

 Az  eÁFA felület legfontosabb eleme a bizonylatlista: az érintett adózóra vonatkozóan az adóhatóság itt adja meg az általa az adott időszakra besorolt számlák, pénztárgépek napi összesítő adatait, vámhatározatokat és innen érhető el egy „egyéb” funkció is.

Ez utóbbi ad lehetőséget a nem automatikusan rögzített információk kézi felvitelére, mint például

·        közösségi termékbeszerzés

·        belföldi partner által elmaradt adatszolgáltatás miatti bejövő számla adat felvitele,

·        felvásárlási okirat,

·        egyéb bizonylat,

·        egyéb nyugta összesítő, OPG adatszolgáltatás pótlása.

A bizonylatlistában lehet módosítani az adókódot, az adózó megnézheti a számlaláncolatokat és jelölheti az eltéréseket is. E felületen egyéb műveletekre (például levonási jog halasztása) is lehetőség van. Arra is mód van, hogy a vállalkozó a bizonylatok tételeinél módosítsa az adókódokat (ami a bevallási sor alapja), de alkalmazhat arányosítást, teljes levonást, részbeni levonást vagy akár nem levonhatónak jelölheti az adott tételt.

Amennyiben valamely beállítás több ügyletre is érvényes, az komplex szabályok, többes feltételeket megadásával automatizálható.

 A webes eÁFA felületen történő bevalláskészítés folyamatában a felhasználók megtekinthetik a különféle forrásokból származó bizonylataikat, és lehetőségük van ezek kiegészítésére, bizonyos adatok módosítására, valamint jelölhetik az adott ügylethez kapcsolódó áfa levonási joguk tényét, mértékét is.

Amennyiben az adózó szerint az így vizsgált, kiegészített, módosított adatok megfelelőek ahhoz, hogy a bevallás benyújtható legyen, megjelölheti az adott időszakot lezártként és kérheti a bevallástervezet elkészítését.

A bevallástervezetben szerepel az előző időszakról áthozott követelések összege, melyet szükség esetén módosíthat az adózó, és dönthet a visszaigényelhető áfa összegének kiutalási módjáról is.

Előfordulhat, hogy az adózónak akkor jutnak olyan információk a tudomására, amelyek az adott időszak áfa bevallását érintik, módosítják – vagy egyszerűen csak „elgépelt” egy adatot –, amikor már lezártként jelölte meg azt az eÁFA-rendszerben. Ilyen esetben lehetőség van az időszak megnyitására és a bevallástervezet ismételt elkészítésének kérésére.

A webes felületről indítható előellenőrzés funkció több folyamatot is magában foglal, és ha ezek nem találnak úgynevezett kritikus hibát, a bevallás benyújtható.

Figyelembe kell venniük azonban az adózóknak, hogy az előellenőrzés eredménye nem mindig áll rendelkezésre azonnal, ezért célszerű az eÁFA bevallást időben elkészíteni, és nem halasztani azt a bevallási határidő utolsó pillanataira.

A webes eÁFA felületen sokféle kimutatást érhetnek el az adózók, többek között:

·        bevallási sorokra,

·        áfa összesítésekre,

·        adókódokra vonatkozóan.

Jó tudniuk a vállalkozóknak, hogy azok számára is, akik nem használják e felületet a bevallásuk benyújtására, ezek a kimutatások értékes és könnyen exportálható információforrást jelentenek: megtekinthetők számlák adatai, azok összegei és a számlák időszaki besorolásai. Ez utóbbi azt jelenti, hogy azt is láthatjuk, hogy az egyes számlákat az adóhivatal mely bevallási időszakra sorolja be, és milyen összeggel, milyen adókódra, bevallási sorra kategorizálva őket.

Ezek az adatok kiemelten fontos ellenőrzési pontok a bevallás elkészítése során, lehetővé téve az adózók számára, hogy összevethessék online számlarendszerük adatait saját nyilvántartásukkal. Így a vállalkozó időben feltárhat olyan eltéréseket, amelyek további vizsgálatot, intézkedést igényelnek: például, ha az eltérések oka a hibás vagy hiányzó adatszolgáltatás, azokat gyorsan javítani, pótolni kell.

Egyrészt azért, mert csak pontos és teljes körű adatokból készülhet hibátlan eÁFA- bevallástervezet, másrészt az adóhatóság az idei évtől kezdve fokozott figyelmet fordít az adatok pontosságára, és szigorúbban lép fel a hibás adatszolgáltatásokkal szemben.

A webes eÁFA felület különösen előnyös lehet a kisebb vállalkozások számára, melyek kizárólag belföldi ügyletekkel foglalkoznak. Viszont, ha a vállalkozó közösségi partnertől is szerez be termékeket, vesz igénybe szolgáltatásokat, akkor manuálisan kell az ezekhez az ügyletekhez kapcsolódó számlákat rögzítenie, mivel ezekről nem áll rendelkezésre automatikusan a forrás adat. Ráadásul az eÁFA-rendszer jelenleg nem helyettesíti a közösségi összesítő nyilatkozatot (A60 riport) sem. Mindezek miatt az eÁFA felület előnyei egyelőre e kör számára még közel sem teljesek.

Ugyanakkor, azoknak, akik nem folytatnak közösségi ügyleteket, a webes eÁFA-rendszer egy megfontolásra érdemes módját jelenti a bevallási kötelezettségük teljesítésének.

Ahogyan arról az előzőekben már esett szó, a webes eÁFA jelenleg nem jelent megoldást azoknak a vállalkozások, melyek egy adott bevallási időszakon belül több mint 100 ezer bizonylatot kezelnek. Mindemellett az alanyi adómentességgel rendelkező vállalkozások számára ez a lehetőség jelenleg még nem elérhető, így e kör a soron kívüli áfa bevallásait, valamint azok önellenőrzését sem teljesítheti e felületen.

 

Mit tud a NAV eÁfa M2M rendszere?

A fentebb bemutatott webes megoldáson mellett, az eÁFA bevallás elkészítésére alkalmazható az M2M, azaz a gép-gép közötti kommunikáción alapuló bevallási folyamat is.

Ez már az előbb részletezett webes felületnél lényegesen szélesebb adózói kör számára kínálhat alternatívát az ÁNYK megoldás kiváltására.

Fontos azonban, hogy jelenleg nincs közvetlen átjárhatóság a webes és az M2M rendszerek között. Azaz, az M2M-en keresztül feltöltött adatok nem hozzáférhetőek a webes felületen, és fordítva, a webes felületen elérhető bevallás tervezet sem érhető el az M2M rendszerben.

Ráadásul, az M2M rendszer logikája alapvetően eltér a webes megoldástól, mivel itt más lépéseket felölelő folyamat végén jutunk el a bevallás tervezetének elkészítéséhez és a bevallás benyújtásához.

A gép-gép közötti kommunikációhoz elengedhetetlen az online számla rendszerben technikai felhasználó létrehozása, amely lehetővé teszi az eÁFA rendszerhez való hozzáférést.

Az adott szoftver ennek eredményeként lesz képes kommunikálni az adóhatóság szervereivel. A technikai felhasználó konkrét jogosultságait a webes felület „Felhasználó” menüpontjában állíthatjuk be, ahol meghatározhatók a bevalláskezelés, bevallás jóváhagyás, kényelmi szolgáltatások és lekérdezések jogkörök.

Az eÁFA M2M (gép-gép közötti kommunikáció) bevalláskészítésének folyamata az áfa analitika XML formátumban történő feltöltésével kezdődik: a kommunikáció az adóhatóság rendszerével is XML alapon zajlik.

Az adatok feltöltésének folyamata három feladatot összegez:

·        az áfa analitika XML fájlt kell elkészíteni, ami lényegében azt jelenti, hogy a vállalkozás áfabevallása sorainak adatait tételes számlalistára cseréli, adókódok párosításával: ez magában foglalja a bevallás főlapjának szokásos adatait, mint az adószám, bevallási időszak, bevallási gyakoriság. Azonban itt nem a bevallási sorokhoz tartozó adóalap és adó megadásáról van szó, hanem az egyes számlákhoz és bizonylatokhoz tartozó adóalapról és adóról, továbbá az áfa analitikában jellemzően elérhető adatokról.

·        A folyamat során az adókódok párosításával zajlik az adózó vállalatirányítási vagy könyvelői szoftverében található adókódokat összevetése a NAV adókódjaival, melyek a bevallási sorokat azonosítják.

·        Az adóhatóság ezután az adókódok alapján összegzi a bevallási sorokhoz tartozó nettó és áfa összegeket, és ennek alapján készíti el a bevallási tervezetet. A feltöltést követően visszakérdezhető a bevallási tervezet, szintén XML formátumban.

Ez az XML fájl egyébként megegyezik az ÁNYK nyomtatványkitöltő szoftverbe importálható XML-lel, mely akár beolvasható az ÁNYK programba vagy a cég saját rendszerében is megmutatja a bevallási adatokat.

Hasonlóan a webes felülethez, itt is lekérdezhetőek az adóhatóságtól a bevallás számos logikai ellenőrzésen keresztülment adatok: ha a feltöltött XML fájl nem tartalmaz bevallás benyújtását kizáró hibát, akkor a bevallás benyújtható, ügyfélkapus bejelentkezés nélkül, közvetlenül az eÁFA M2M rendszerből.

Az M2M megoldásra is érvényes, hogy nemcsak a bevallás benyújtására és beadására terjed ki, hanem számos további lekérdezési lehetőséget is biztosít. Így – többek között –lekérdezhető:

·        az adókód katalógus lista,

·        a már beadott bevallás analitikája,

·        adott számlákra vonatkozó adókód besorolások,

·        ÁFA releváns figyelmeztető üzenetek,

·        adott bevallási időszakhoz tartozó számlák,

·        vámhatározatok,

·        pénztárgép nyugta napi összesítő adatok.