devizában meghatározozz üzletrész értékelése

Kérdés

Egy Kft. egyedüli tulajdonosa a másik kft-nek. Az üzletrészt a befektetett eszközök közt tartja nyilván a főkönyvben, eredeti értéke USD-ben van meghatározva. a kérdésem, hogy év végén értékelem-e ezt a tételt? ebben az esetben az árfolyamváltozások miatt igen jelentős pénzügyi bevétel után kellene adóznia, pedig ez csak egy "virtuális" bevétel. Vagy értékhelyesbítést számolok el rá, de akkor hogyan határozrom meg korrekt módon a tulajdoni részesedés piaci értékét? Vagy azt is megtehetem, hogy nem a részesedés eredeti összege és a mérlegfordulónapi MNB árfolyamon szerepel a mérlegben? ez nem tűnik helyesnek. Előre is köszönöm a válaszát. Marosváriné Illés Andrea

Válasz

Valóban a Szt. 60. §-ának (2) bekezdése alapján a mérlegben a külföldi pénzértékre szóló befektetett pénzügyi eszközt az üzleti év mérlegfordulónapjára vonatkozó választott devizaárfolyamon átszámított forintértéken kell kimutatni, amennyiben a mérleg-fordulónapi értékelésből adódó különbözetnek a külföldi pénzértékre szóló eszközökre, kötelezettségekre, illetve az eredményre gyakorolt hatása jelentős.
Az első és legfontosabb feladat az üzleti évre elfogadott számviteli politikában - előre - rögzíteni, hogy az adott társaság külön-külön mit tekint (arányaiban, illetve összegszerűségében) a külföldi pénzértékre szóló eszközöknél, továbbá a külföldi pénzértékre szóló kötelezettségeknél, valamint az eredménynél az azokra gyakorolt jelentős hatásnak.
A részesedések év végi értékelését a számvitelről szóló 2000.évi C. törvény 54. § (2) bekezdésének a) és c) pontja az alábbiak szerint szabályozza „Az (1) bekezdés szerinti befektetés piaci értéke meghatározásakor figyelembe kell venni:
a) a gazdasági társaság tartós piaci megítélését, a piaci megítélés tendenciáját, a befektetés (felhalmozott) osztalékkal csökkentett tőzsdei, tőzsdén kívüli árfolyamát, annak tartós tendenciáját,”

„c) a gazdasági társaság saját tőkéjéből a befektetésre jutó részt, külföldi pénzértékre szóló befektetés esetén a 60. § szerinti, az üzleti év mérlegfordulónapjára vonatkozó választott devizaárfolyamon átszámított forintértéken.”
Természetesen a c) pont esetén további problémát jelenthet, hogy a befektetésre jutó saját tőke értéke hogyan kerüljön megállapításra.
Ezzel kapcsolatban egyrészt a számviteli törvénynek azt a szabályát tekinthetjük iránymutatónak, amely 6 hónapnál nem régebbi mérleg alapján történő vizsgálatot ír elő.