családi napközi

Kérdés

Tisztelt szakértő ! Családi napközit üzemeltetnek, állami normatívát kapnak a gyerekek után, és a szülők is fizetnek az ellátásért és az étkezésért.Szeretném kérdezni hogy a számlát hogyan kell ki állítani a szülők részére, a térítési díj áfa köteles-e vagy csak az étkezés után számítunk fel áfát ?A bevétel fele normatíva a másik fele amit a szülők befizetnek. Áfa visszaigénylésnél a teljes előzetesen felszámított áfa visszaigényelhető , vagy arányosítani kell, arányosítani kell . Köszönettel:Piroska

Válasz

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 85. § (1) bekezdés g) pontja alapján mentes az adó alól az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet gyermek- és ifjúságvédelem keretében közszolgáltató - ilyen minőségében  teljesít.

Adómentes a jogszabályban meghatározott természetbeni, illetve személyes gondoskodást nyújtó alapellátás (ideértve a gyermekek napközbeni ellátása körébe tartozó családi napközi) és a szakellátás, feltéve, hogy azt közszolgáltató és ilyen minoségben  teljesíti.
Az Áfa tv. 85. § (4) bekezdés e) pontja szerint az Áfa tv. 85. § (1) bekezdés g) pontjának vonatkozásában közszolgáltatónak minosül a közhasznú társaság és a nonprofit gazdasági társaság az alapszabályban (alapító okiratban) megjelölt tevékenységük tekintetében.
A kifejtettekre hivatkozásul, amennyiben nonprofit gazdasági társaság az alapító okiratban foglaltak szerint gyermekek családi napköziben történo ellátását biztosítja, úgy ezen gyermekjóléti szolgáltatás az Áfa tv. 85. § (1) bekezdés g) pontja alapján mentes lesz az adó alól.
A jogszabály 43. § (3) bekezdése alapján a családi napközi - az alapellátáson túli szolgáltatásként - speciális tanácsadással, idoszakos gyermekfelügyelettel vagy más gyermeknevelést segíto szolgáltatással segítheti a családokat. Az időszakos gyermekfelügyelet az Áfa tv. 85. § (1) g) pontja alapján szintén adómentes.