Céges ingatlan eladás

Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném a válaszukat: van egy angol cég, akinek Magyarországon fióktelepe. A fióktelepnek két ingatlanja van, amelyből az egyiket most értékesítenek 34 millió forintért. Az angliai cég jelzálogot tett 15 millió forint értékben a magyarországi ingatlanra, biztosítva azt, hogy ne tudja az ingatlant eladni az ún.ingatlan-maffia. A vevő magánszemély, az eladásban ingatlan-közvetítő segédkezett. A céget 1999-ben jegyezték be Magyarországon. A kérdésem az, hogy milyen összegről kell a magyaroszági fióktelepnek számlát kiállítani, mi lesz az áfa, a társasági és az iparűzési adónál a bevétel: levonható-e a bevételből a jelzálog, amit vissza kell fizetni az angliai cégnek vagy már a jelzáloggal csökkentett összegről kell a számlát kiállítani? Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz

A kérdésből az derül ki, hogy a magányszemély egy jelzáloggal terhelt ingatlant vásárolt 34 millió forintért.
Ebben az esetbnen a számlát 34 millió forintról kell kiállítani.
Az ingatlan értékesítése főszabályként az áfa törvény 86. § (1) bekezdés j)-k) pontjai értelmében mentes az adó alól.
Az eladónak viszont lehetősége van a főszabály szerint adómentes ingatlan értékesítését adókötelessé tenni az áfa törvény 88. § (1) bekezdés a) pontja alapján.

A jelzálog kérdését nehéz eldönteni, mivel nem tudjuk milyen címen, milyen fedezet biztosítékául került felvezetésre az ingatlan nyilvántartásba.