BT tag járulékfizetése

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Járulék fizetéssel kapcsolatosan lenne kérdésem. Adott egy betéti társaság beltagja, aki a közel jövőben mérnöki tanácsadással foglalkozna. Gyermeke, aki már 9éves, sajnos tartósan betegnek szàmít, így GYES-t folyósítanak a beltag részére. A kérdésem, hogy abban az esetben ha a beltag rendelkezik 36órát meghaladó munkaviszonnyal a bt-től független, más munkáltatónál, valamint Gyest kap a beltag, és eseti jelleggel mérnöki tanácsadást végez a bt-ben, de havonta jövedelmet nem kap a bt-től, akkor ebben az esetben is a minimálisan fizetendő járulékokat kell megfizetni? Vagy a Gyes-re és a munkaviszonyra való tekintettel nem? Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Ha a tag személyes közreműködés – azaz tagsági jogviszony – alapján végzi a mérnöki tanácsadást, akkor a tag társas vállalkozónak minősül.

Az általános szabály az, hogy nem kell megfizetni az alábbi minimális alapok után a tb közterheket, ha a nem nyugdíjas társas vállalkozó legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is dolgozik, amely jelen esetben fennáll.

Megjegyzés:

Minimális alapok: Társas vállalkozói jogviszonyban a 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese, 10 százalék nyugdíjjárulék alapja minimum a minimálbér, 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás alapja legalább a minimálbér 112,5 százaléka.

Ha a nem nyugdíjas társas vállalkozóként legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is dolgozik, és a tevékenységét társas vállalkozóként ingyen látja el, akkor nem kell közterheket fizetnie. Ha azonban mégis venne fel jövedelmet, akkor a társas vállalkozó ez esetben a tényleges jövedelme alapján megfizetné a 7 százalék egészségbiztosítási járulékot és a 10 százalék nyugdíjjárulékot. Továbbá, ha a társas vállalkozó venne fel jövedelmet, akkor a társas vállalkozás is a tényleges jövedelem alapján fizetné meg a 19,5 százalék szociális hozzájárulási adót, és a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást.