Biztosítási kötelezettség a megbízási jogviszony esetében

A megbízási jogviszony a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok közé tartozik. Ennek megfelelően a megbízott biztosítási kötelezettségét a társadalombiztosítási törvény szerint kell elbírálni.
Kinek jár biztosítás?
A társadalombiztosítási törvény (1997. évi LXXX. tv) szerint a megbízottra akkor terjed ki a biztosítás, ha az ebből a tevékenységből származó járulékalapot képező jövedelme eléri a hónap első napján érvényes minimálbér 30 százalékát vagy a naptári napokra számolva annak harmincad részét.
Hogyan kell számolni a biztosítási kötelezettséget?
A megbízási jogviszonyban tehát a biztosítási kötelezettség elbírálása osztással történik
A megbízásból származó járulékalapot képező jövedelmet osztani kell a jogviszony tartamával (hónapjaival és napjaival) és meg kell nézni, hogy a kapott hányados havi szinten eléri-e az említett összeget, tehát jelenleg a havi 78.000 x 30 % = 23.400 vagy napi 78.000 x 30 %/30 = 780 forintot.
Amennyiben igen, akkor fennáll a biztosítási és járulékfizetési kötelezettség, amennyiben nem, akkor csak százalékos ehót kell a kifizetés után befizetni.
A számításhoz pontosan meg kell határozni a járulékalapot képező jövedelmet és a jogviszony időtartamát.
A járulékalapot képező jövedelem meghatározása: a megbízási díj a személyi jövedelemadóról szóló törvény (1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról) szerint önálló tevékenységből származó bevétel, amelyből az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelmet két módszerrel lehet megadni:
• a bevételt csökkentik 10 %-os költséghányaddal
• a bevételt csökkentik a magánszemély adóelőleg-nyilatkozata szerinti, de legfeljebb a költségelszámolásra vonatkozó rendelkezések szerint elismert igazolható vagy igazolás nélkül elszámolható költséggel
A jogviszony időtartama:
Abban az esetben, ha a szerződés tartalmazza a megbízás tartamát, ez adja a számítás alapját. Amennyiben ez nincs pontosan a szerződésbe foglalva, és másként nem határozható meg, akkor a szerződés keltétől a teljesítésig, vagy ennek hiányában a kifizetésig eltelt időt kell alapul venni.