Bérszámfejtés

Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a 2013. év távolléti díj számításával kapcsolatos. 2 havi munkaidőkeret alkalmazása esetén hogyan kell kiszámítani a havibéres dolgozó szabadságra, ill. fizetett ünnepre vonatkozó munkabérét, ha kap (és 2012-ben is kapott) túlóra átalányt. Van e jelentősége annak, hogy 2012-ben melyik hónapban hány napot volt szabadságon, vagy betegszabadságon? Lehet több az alapbér mint a munkaszerződés szerinti bér?Köszönöm

Válasz

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása alapján ha a dolgozó szabadságra megy a hónapban, akkor az arra a napra őt megillető távolléti díjat úgy kell kiszámolni, hogy:
-    a havi alapbért el kell osztani 174-gyel, majd fel kell szorozni annyival, ahány munkaóra van azon a napon.
-    ha több nap szabadságot vesz ki, akkor minden egyes napra külön ki kell számítani a távolléti díjat.
-    ezután azt kell megnézni, hogy hány napot dolgozik abban a hónapban az alkalmazott. Az egy ledolgozott munkanapra jutó bér úgy jön ki, hogy a havi alapbért le kell osztani a - munkavállalóra irányadó általános munkarend szerinti - havi munkanapok számával. (A munkanapokba beleszámolnak a fizetett ünnepek, például január 1., március 15.) Meg kell nézni ezután, hogy a szabadságként kivett napokat levonva hány ledolgozott munkanap és fizetett ünnep marad a hónapban, majd ezeknek a számával kell felszorozni a napi munkabért.
NGM tájékoztatásának forrása: forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20130205-ngm-igy-kell-szamolni-szabadsagugyben.html
Az új munkajogi szabályok alapján a távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, valamint az utolsó hat naptári hónapra (irányadó időszak) kifizetett teljesítménybér és bérpótlék figyelembevételével kell megállapítani. A távolléti díj kiszámításakor figyelmen kívül kell hagyni azt a munkabért, amelyre a munkavállaló a távollét tartamára munkavégzés hiányában is jogosult, azaz a szabadságot, betegszabadságot figyelmen kívül kell hagyni.
A bérpótlékoknál a műszakpótlékot és az éjszakai bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a beosztás szerinti munkaideje harminc százalékának megfelelő tartamban műszak- vagy éjszakai bérpótlékra jogosító időszakban végzett munkát. Az ügyelet és a készenlét tartamára kifizetett bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkáltató a munkavállaló számára az irányadó időszakban átlagosan legalább havi kilencvenhat óra tartamú ügyeletet vagy készenlétet rendelt el. Ezen időtartam alatti többletmunka díjazása nem kerül figyelembe vételre.
Lehet több az alapbér mint a munkaszerződés szerinti bér?
A munkáltatónak a munkavállalóval meg kell állapodnia az alapbéréről, az alapbéren túli munkabérről és egyéb juttatásokról is. Mindezek alapján nem lehetne, hogy az alapbér több legyen, mint a munkabér.