bérelt személygépkocsi áfa

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft szem.gépkocsit lízingel(operatív lízing),magán használat nem történik, cégautóadót a lízingbeadó fizeti nem a Kft. 2012-től a törvény megengedi a szem.gk bérlés áfa levonását, így azt levontuk, visszaigényeltük,viszont a szgk. üzemeltetéséhez kapcsolódó beszerzések, szolgáltatások áfa tartamát a tv.nem engedte, így vontuk le. 2013-ban tv. módosítás lehetővé teszi, hogy szgk. üzemeltetéséhez kapcsolódó beszerzések, szolgáltatások áfa tartamának 50%-a levonható. Kérdésem: Ez minden beszerzésre vonatkozik?(üzemanyag, alkatrész, javítás.. stb) Másik kérdés: A szgk. lízing díjának áfa tartama is 50%-ban vonható csak le,vagy ez nem változott a 2012 évhez képest, és most is 100%-ban levonható?(Magánhasználat kizárt, 100%-ban a váll. bev. szerző tevékenységéhez használják) Válaszukat köszönöm!

Válasz

A lízing díj ( bérleti díj ) áfa tartalma továbbra is olyan arányban vonható le, amilyen arányban adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenységhez használják. ( áfa tv. 120. § )
A személygépkocsi üzemeltetséséhez fenntartásához szükséges beszerzések 50 %-a 2013.január 1-jétől levonható  ( Áfa tv. 124.§ (4) ) , de továbbra is levonási tilalom alá tartozik a személygépkocsi üzemeltetséshez szükséges üzemanyag beszerzés áfája  ( Áfa tv. 124.§ (1) a. )