bérbeadáshoz kapcsolódó közüzemi díjak számlakiállítása

Kérdés

Tisztelt szakértő! A kérdésem a következő: bérbeadásból eredő közüzemi díj továbbszámlázásakor a számlához minden esetben mellékeljük a közüzemi cég számlamásolatát. Legutóbb a bérbevevő visszaküldte a számlát azért, mert azon nem tüntettük fel a vonatkozó elszámolási időszakot. Az elszámolási időszak teljesen egyértelműen szerepel a számla mellékletében. Jogos volt a számlavisszaküldés? Köszönöm.

Válasz

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (továbbiakban: számviteli törvény) 167. § (1) bekezdés d) pontjának előírása értelmében a számviteli bizonylaton – a gazdasági művelet jellegétől, időbeni hatályától függően – annak az időpontnak vagy időszaknak a megjelölését is fel kell tüntetni, amelyre a bizonylat adatait vonatkoztatni kell (azaz a gazdasági művelet teljesítésének időpontját vagy időszakát).
A számlában az áfatörvény szerinti teljesítési időpontként az ellenérték megtérítésének esedékessége napját, a számviteli törvény előírásait betartva pedig az ügylet (vagy ügyletek) tényleges teljesítési időpontját vagy azt az időszakot kell feltüntetni, amelyre az az elszámolás vonatkozik.