Ausztriai egyéni vállalkozás alapítás

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Már régóta vagyok az Önök tanulója, és a mérlegképes továbbképzésükön javasolta az előadó hölgy, hogy ezen a fórumon tegyem fel az alábbi kérdést: Ausztriában szeretnék egyéni vállalkozást alapítani, magyarországi munkaviszony mellett (tehát továbbra is itthon marad a biztosítási jogviszonyom),és azzal kapcsolatban érdeklődnék , hogy Ausztriában az egyéni vállalkozás alapításakor milyen minimális előírások vannak a székhellyel kapcsolatosan. Kötelező-e Ausztriában állandó bejelentett lakcímmel rendelkeznem? Ha nem kötelező, akkor milyen módon kell legalább a székhelyet igazolnom? Azért fontos ez a kérdés, mert a szolgáltatás, amit nyújtani szeretnék ott, az nem helyhez kötött, így valójában nem is lenne ott szükségem székhelyre. Nagyon szépen megköszönöm, ha segítenek, 6 hónapja keresem a választ!

Válasz

A határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó vállalkozókkal szemben támasztott alapvető követelmények

Alapfeltétel, hogy a vállalkozó hazájában jogosult legyen az adott ipar gyakorlására. Az ún. szabad vállalkozói tevékenységek (freie Gewerbe) gyakorlásához nem szükséges a szakképzettség igazolása. A tevékenységek listája megtalálható az osztrák gazdasági és Munkaügyi Minisztérium (Bundesministerium für Wirtschaft und Arbeit, BMWA honlapján: bmwa.gv.at. Ha valaki e listán szereplő szakmákban vállalkozik, elegendő az adott vállalkozói forma (egyéni vállalkozó, Kft., Rt.) kritériumait teljesítenie.

Amennyiben az ún. kötött ipar (reglementierte Gewerbe) - vagy részipar (Teilgewerbe) körébe tartozik az adott tevékenység, akkor első alkalommal, mielőtt a tevékenység gyakorlását megkezdenék a magyar vállalkozók, az osztrák iparűzési jognak megfelelő „Befähigungsnachweis” beszerzésére van szükségük. A Bundesministerium für Wirtschaft und Arbeit (BMWA) pozitív jogerős határozata ennek megfelelő. Az e a kategóriába tartozó tevékenységekhez szakképzést igazoló okmány, továbbá a szakmai területen szerzett gyakorlat rendeletben előírt időtartamának igazolása szükséges.

A határozat egyszeri beszerzése a vállalkozót a későbbiekben is jogosulttá teszi az adott tevékenység végzésére.

Befähigungsnachweis megszerzése

Az osztrák szabályozás szerint a határon átnyúló szolgáltatás megkezdése előtt a jogosultság megszerezhető a BMWA jogerős határozata alapján, amely a Magyarországon gyakorolt iparűzés elismeréséről szól (pl. kézművesek, vendéglátás, közvetítők)- az EU/EWR rendeletnek és az osztrák iparűzési jognak megfelelően - „Anerkennung (gemäss §.373c GewO 1994) der in Ungarn ausgeübten gewerblichen selbständigen Tätigkeit”, vagy a BMWA jogerős határozata alapján, amely a magyar szakmai képesítést (pl. Diploma) az osztrák iparűzési jogosultság szempontjából egyenértékűnek tekinti (pl. mérnökiroda, tanácsadó iroda) „Gleichhaltung (gemäss § 373d oder 373e GewO 1994) einer in Ungarn erworbenen Berufsqualifikation".

Kötött szakmák esetében első szolgáltatás végzése elött írásban, az 1999/42/EG irányelv 8. cikkén alapuló, az illetékes magyar hatóság által kitöltött és hitelesített formanyomtatványon kell kérelmet benyújtani az Osztrák Munkaügyi és Gazdasági Minisztérium 1/9 osztályához:

Bundesministerium für Wirtschaft und Arbeit
Abteilung I/9
Stubenring 1
A-1011 Wien

Kötött szakmákban tevékenykedő vállalkozások esetében (pl. pék, ács, órás stb.) az osztrák iparűzési rendelkezésnek megfelelő 373c GevO 1994 mintájú osztrák előlappal, magasabb szakképzettséget igénylő (pl. fogtechnikus, kertész, idegenvezető stb.) esetében 373d GevO 1994 formanyomtatvánnyal és az ezen előírt okmányokkal együtt kell írásban benyújtani a kérelmet.

Mindkét esetben csatolni kell az állampolgárság igazolását, iparűzési jogosultság igazolását, erkölcsi bizonyítványt, igazolást a szakképzettségről.

Megjegyezzük – igaz, ez a gyakorlatban viszonylag ritkán fordul elő - hogy az iparűzési jogosultság elvileg megszerezhető akkor is, ha a kérelmező a rendelkezésben rögzített osztrák szakvizsgával rendelkezik, illetve bizonyítja egyéni alkalmasságát a tevékenység szakszerű gyakorlására (pl. záróvizsga és hosszú szakmai gyakorlat, tanfolyam látogatása) (Feststellung der individuellen Befähigung).

Munkavégzés szolgáltatás nyújtásához kapcsolódva

Egyéni vállalkozó személyes munkavégzése osztrák munkajogi szempontból nincs korlátozva.