árfolyam

Kérdés

Tisztelt Szakértők! Milyen árfolyamon kell könyvelni a HUF/deviza/ valuta pénztárakat és betészámlákat a következő gazdasági eseményeknél (az összes lehetőséget szeretném tudni), valamint mikor kell árfolyam differenciát elszámolni ha az MNB hivatalos árfolyama a választott? 1., Valutapénztárba készpénz befizetés deviza számláról 2., Valutapénztárba készpénz befizetés HUF számláról (itt kell-e az MNB és a HUF számla terhelési árfolyama közötti differenciát elszámolni?) 3., Valutapénztárból kifizetés (pl. külföldi út költségei: üzemanyag,szállásdíj itt nincs árf. differencia, hiszen a számlát a valutapénztárból való kifizetés napján a valutapénztár átlagárfolyamával vezetem ki?) 4., Deviza számlára befizetés valutapénztárból 5., Deviza számlára átvezetés HUF számláról 6., Deviza számláról átutalás (pl. külföldi út költségei mint fent: üzemanyag, stb. ebben az esetben a számla kelte szerinti MNB árfolyamon lekönyvelem költségként, majd a deviza bank terhelési napján a deviza számla átlagárfolyamán terhelem a devizaszámlát és árfolyam differenciát számolok?) 7., HUF számlára befizetés valutapénztárból 8., HUF számlára átvezetés deviza számláról Jól könyvelünk-e, ha általános irányelv, hogy a devizaszámlán jelentkező terheléseket a következő jóváírásig a devizaszámla átlagárfolyamával könyveljük és a számla kelte szerinti MNB árfolyam és az alkalmazott átlagárfolyam között árf. differenciát számolunk, jóváírás esetén a jóváírás napján érvényes MNB árfolyamán számolunk (kivétel, ha HUF számláról vezetünk át)és a jóváíró számla kelte szerinti MNB árfolyam és a jóváírás napján érvényes MNB árfolyam közötti differenciát könyveljük. A következő terhelést pedig már az újabb átlagárfolyamon könyveljük, mely a következő jóváírásig változatlan. Remélem nem hagytam ki semmit sem! Köszönettel!

Válasz

Milyen árfolyamon kell könyvelni a HUF/deviza/ valuta pénztárakat és betészámlákat a következő gazdasági eseményeknél (az összes lehetőséget szeretném tudni), valamint mikor kell árfolyam differenciát elszámolni ha az MNB hivatalos árfolyama a választott?
1., Valutapénztárba készpénz befizetés deviza számláról ,Válasz: napi választott árfolyamon kell lekönyvelni, árfolyam különbözet keletkezik, amely a pénzügyi műveletek egyéb bevételekre, illetve ráfordításokra könyvelendő
2., Valutapénztárba készpénz befizetés HUF számláról (itt kell-e az MNB és a HUF számla terhelési árfolyama közötti differenciát elszámolni?)
Válasz: A kifizetett Ft értéken kell lekönyvelni ( ez általában a napi eladási árfolyam ). Nem keletkezik árfolyam különbözet.( a tisztelt Kérdező nem ír arról, hogy alkalmaznak-e valós értékelést, mert, ha igen, akkor-de csak ekkor-még a beszerzés napján át kell értékelni a választott árfolyamra, a pénzügyi műveletek egyéb bevételével/ ráfordításával szemben )
3., Valutapénztárból kifizetés (pl. külföldi út költségei: üzemanyag,szállásdíj itt nincs árf. differencia, hiszen a számlát a valutapénztárból való kifizetés napján a valutapénztár átlagárfolyamával vezetem ki?)
Válasz:Valuta kifizetés költségekre , deviza csökkenés elszámolása a könyv szerinti árfolyamon, így nincs árfolyam különbözet.
4., Deviza számlára befizetés valutapénztárból
Válasz: napi választott árfolyamon, árfolyam különbözet keletkezik, amely a pénzügyi egyéb bevételekre, illetve ráfordításokra könyvelendő.
5., Deviza számlára átvezetés HUF számláról
Válasz: A kifizetett Ft ellenértéken. ( általában a napi eladási árfolyamon )
6., Deviza számláról átutalás (pl. külföldi út költségei mint fent: üzemanyag, stb. ebben az esetben a számla kelte szerinti MNB árfolyamon lekönyvelem költségként, majd a deviza bank terhelési napján a deviza számla átlagárfolyamán terhelem a devizaszámlát és árfolyam differenciát számolok?)
Válasz: ha devizát, valutát fizetett ki költségre, ráfordításra, akkor a deviza csökkenés elszámolása a könyv szerinti árfolyamon történik és nincs árfolyam különbözet.
7., HUF számlára befizetés valutapénztárból
Válasz:A kapott forint értéket könyveli ( ez általában a napi vételi árfolyam )
(-) a deviza bekerülési ( könyv szerinti ) értéke
árfolyam különbözet keletkezik, a pénzügyi műveletek egyéb bevételére, illetve ráfordítására kell könyvelni.
8., HUF számlára átvezetés deviza számláról
Válasz:
A kapott forint értéket könyveli ( ez általában a napi vételi árfolyam )
(-) a deviza bekerülési ( könyv szerinti ) értéke
árfolyam különbözet keletkezik, a pénzügyi műveletek egyéb bevételére, illetve ráfordítására kell könyvelni.

Foglaljuk azért össze a deviza-valuta növekedések, illetve csökkenések elszámolását.
Nézzük végig először a deviza-valuta növekedések elszámolását

1.    deviza, valuta vásárlása forintért, a könyvelendő árfolyamok (értékek):
A kifizetett Ft értéken ( ez általában a napi eladási árfolyam ). Nem keletkezik árfolyam különbözet.
Arról nem ír a tisztelt Kérdező, hogy alkalmaznak-e valós értékelést, mert valós értékelés alkalmazása esetén-de csak ekkor-még a beszerzés napján át kell értékelni a választott árfolyamra, a pénzügyi műveletek egyéb bevételeivel, ráfordításaival szemben.
2.    Devizahitel  felvét- forintban befolyt-a pénzeszközt a kapott forint értéken ( napi vételi árfolyamon ) vesszük állományba. Árfolyam különbözet keletkezik.
3.    Vevőktől kapott előleg : forintban befolyt, a pénzeszközt a kapott forint értéken ( napi vételi árfolyamon ) vesszük állományba. Árfolyam különbözet keletkezik.
4.    Vevőktől kapott előleg: devizában befolyt, napi választott árfolyamon, árfolyam különbözet keletkezik.
5.    Más devizából (valutából ) átváltás: napi választott árfolyamon : napi választott árfolyamon, árfolyam különbözet keletkezik,  amely a pénzügyi egyéb bevételekre, ill. ráfordításokra könyvelendő.
6.    Valutapénztárból befizetés devizaszámlára : napi választott árfolyamon, árfolyam különbözet keletkezik, amely a pénzügyi egyéb bevételekre, illetve ráfordításokra könyvelendő.
7.    Követelésből befolyt deviza : napi választott árfolyamon. árfolyam különbözet keletkezik, amely a pénzügyi egyéb bevételekre, illetve ráfordításokra könyvelendő.
8.    jegyzett tőke befizetés: napi választott árfolyamon.
9.    Kapott kamatok: napi választott árfolyamon a befolyáskor.

Most nézzük végig a deviza-valuta csökkenések elszámolását.
A csökkenések elszámolásánál a bekerülési értéket preferáljuk, azaz a deviza csökkenések elszámolása a deviza bekerülsi értékén történik, amely számítható:
átlagáras megoldással vagy FIFO eljárással.

1.Beváltás forintra ( és a Ft-ban nyilvántartott szállító kiegyenlítése )
Kapott forint érték ( napi vételi árfolyamon )
(-) a deviza bekerülési-könyv szerinti-értéke
árfolyam különbözet keletkezik, amelyet a pénzügyi műveletek egyéb bevételét, illetve ráfordításait érintik
2.Kifizetés devizás kötelezettségekre ( szállítók ):
Kötelezettség nyilvántartási értéke
(-) deviza bekerülési –könyv szerinti- értéke
árfolyam különbözet keletkezik, amelyet a pénzügyi műveletek egyéb bevételét, illetve ráfordításait érintik
3.Átváltás más devizára, valutára:
napi választott árfolyamon számított érték
(-) deviza bekerülési –könyv szerinti-értéke
árfolyam különbözet keletkezik, amelyet a pénzügyi műveletek egyéb bevételét, illetve ráfordításait érintik
4. Valuta felvétele deviza betétről
napi választott árfolyamon számított érték
(-) deviza bekerülési –könyv szerinti-értéke
árfolyam különbözet keletkezik, amelyet a pénzügyi műveletek egyéb bevételét, illetve ráfordításait érintik
5. Deviza lekötése ( azonos pénznemben )
napi választott árfolyamon számított érték
(-) deviza bekerülési –könyv szerinti-értéke
árfolyam különbözet keletkezik, amelyet a pénzügyi műveletek egyéb bevételét, illetve ráfordításait érintik
6. Deviza, valuta kifizetése költségekre. A deviza csökkenés elszámolása a könyv szerinti árfolyamon, így árfolyam különbözet nincs.
7. fizetett kamatok: A deviza csökkenés elszámolása a könyv szerinti árfolyamon, így árfolyam különbözet nincs.