Anyagköltség vagy áru

Kérdés

Egy autószerelő cég könyvelésénél az eddigi gyakorlat az volt, hogy az alkatrészvásárlást, melyeket a javítás során beépített az autókba áruként könyvelte és év végén a leltár alapján elszámolta az elábét.Ezt egyébként egy apeh ellenőrzésen sem kifogásolták, de több helyen is azt olvastam, hogy a javítás során beépített alkatrészeket anyagköltségként kell elszámolni.A kérdésem az, hogy mi a helyes könyvelési megoldás. Köszönettel: N.Brigitta

Válasz

Sajnos semmiképpen nem helyes a társaság eddigi eljárása, ugyanis a kérdésben szereplő szolgáltatások - áfa nélküli - ellenértéke nem csak a szolgáltatás munkadíját foglalja magában, de a szolgáltatáshoz felhasznált anyagok (alkatrészek) értékét is.
A kérdésből valószínűsíthető, hogy a számlában külön tüntették fel a munkadíjat, illetve a felhasznált anyag értékét.
A szolgáltatáshoz felhasznált anyagoknak és azok értékének a számlában külön tételben való feltüntetését a számviteli törvény nem követeli meg, nem is indokolt, de a megrendelővel kötött szerződés (megállapodás) alapján történő feltüntetés nem kifogásolható.
 Ebből azonban nem következik az, hogy a szolgáltatásnyújtás munkadíját a szolgáltatás árbevételeként, az elkülönítetten feltüntetett anyagok értékét pedig az anyageladás árbevételeként (ez utóbbiak bekerülési értékét anyagköltség helyett az eladott áruk beszerzési értékeként) lehetne kimutatni.
Az Szt. 47. §-ának (1) bekezdése alapján a szolgáltatás bekerülési értékének része minden olyan tétel, amely a szolgáltatás igénybevétele során felmerült, a szolgáltatáshoz egyedileg hozzákapcsolható.
Az Szt. 78. §-ának (2) bekezdése ki is mondja, hogy anyagköltségként az üzleti évben felhasznált vásárolt anyagok bekerülési értékét kell kimutatni.