Amit az áfa visszaigénylésről tudni kell

Az Európai Unió Bíróságának 2011. július 28-án kihirdetett döntése értelmében a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa visszaigénylését kizáró szabályt hatályon kívül helyezték, és speciális eljárási szabályok mellett lehetővé vált az áfa visszaigénylése.

Nézzük részletesen, melyek ezek a előírások.

Ki élhet a visszaigénylés lehetőségével?
1. Az az adózó, akinek/amelynek a módosító törvény hatálybalépését megelőzően utoljára esedékes bevallása a törvény hatálybalépése napjáig be volt nyújtva (így egy éves bevallónál 2010. évről 2011. február 25-éig esedékes 1065 számú éves bevallás, negyedéves bevallónál a második negyedéves, 2011. július 20-áig esedékes 1165 számú bevallás, havi bevallónál a módosító törvény hatálybalépése napját megelőző, szeptember 20-ai esedékességű augusztus havi bevallás benyújtottsága a feltétel), és
2. Az  az adózó, aki az 1.  pont szerinti bevallásban olyan pénzügyileg nem rendezett beszerzésekre jutó adót tüntetett fel, amellyel csökkentenie kellett (és csökkentette) a visszaigényelhető adóját, vagy a rá irányadó értékhatárt a pénzügyileg nem rendezett beszerzésekre jutó adó összegére tekintettel nem érte el, és emiatt negatív előjelű elszámolandó adóját nem tudta visszaigényelni.

Milyen módon lehet érvényesíteni a visszaigénylést az Európai Bírósági ítéletre alapozva?

Fontos tudni, hogy a kiutalás nem automatikus, azt az adózónak kérelmeznie kell.

A kifizetetlen beszerzésekhez kapcsolódó áfát a vállalkozások a következő módokon kérhetik vissza:

• A 2011. szeptember 27-ét megelőzően utoljára esedékes és beadott áfa bevallásban – ki nem fizetettség miatt – szereplő negatív áfát a havi és a negyedéves bevallók a 2011. október 20-ig benyújtandó, az éves bevallók pedig a 2012. február 25-ig esedékes áfa bevallásban igényelhetik vissza.

• A vállalkozás dönthet úgy is, hogy nem a soron következő bevallásában, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz benyújtott külön kérelemben igényeli vissza ezt a negatív áfát 2011. október 20-ig, amely határidő jogvesztő hatállyal bír.
A kérelem benyújtására az adóhatóság az általános forgalmi adó bevallásra szolgáló 1065, illetve 1165 számú nyomtatványokat tette alkalmassá, egy igénylésre szolgáló kérelem lappal kiegészítve (1065-KER, 1165 KER). A kérelemre történő visszaigénylés útját választó adózóknak nem szükséges megvárniuk a legközelebbi bevallásuk esedékességét, hanem azt 2011. október 20-ig bármikor benyújthatják.
A kérelem lappal kiegészített bevallások elektronikus úton, valamint az Internetes kitöltő programmal kitöltött és kinyomtatott (2D-vel ellátott) papíralapú bevalláson, illetőleg az adóhivatal ügyfélszolgálatain az ügyfél számára kinyomtatott nyomtatványon nyújthatók be (az adózóra vonatkozó benyújtási módnak megfelelően). A kérelem lappal kiegészített bevallást nyomtatvány-forgalmazótól beszerezhető bizonylaton benyújtani nem lehet.

A módosító törvény 1. § (5) bekezdése úgy rendelkezik, hogy ha az adózó visszaigénylési jogát kérelem benyújtásával érvényesíti, a visszaigényelt általános forgalmi adót 30 napon belül, ha a visszaigényelt összeg az egymillió forintot meghaladja, 45 napon belül kell kiutalni.

A vállalkozás akkor sem veszíti el a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfát, ha a fentiekben ismertetett egyik módon sem él a visszaigénylés lehetőségével. Ebben az esetben a negatív áfát a későbbiekben benyújtott bevallásában a fizetendő adót csökkentő tételként számolhatja el, illetve a bevallásban az általános törvényi feltételek mellett igényelheti vissza.

Korábbi jogkövetkezmények alóli mentesülés kérelemre
Ismételt ellenőrzés kérhető az állami adóhatóságtól, ha a korábbi ellenőrzés alapján az áfa-törvény módosító törvénnyel hatályon kívül helyezett 186. § (2)-(4) bekezdésének (vagy a régi áfa-törvény 48. § (7) bekezdésének) alkalmazása következtében (a megfizetettségi feltétel miatt) terhére jogerős határozattal adóbírság, késedelmi pótlék került megállapításra. Ezen kérelmet az adózó akkor is benyújthatja, ha nem él az adó visszaigénylés előzőekben említett lehetőségével. E határidő szintén jogvesztő.
Az ismételt ellenőrzés során az állami adóhatóság korábbi határozatainak felülvizsgálata kizárólag a pénzügyileg nem rendezett tételekre alapozott megállapításra eső adóbírság és késedelmi pótlék felülvizsgálatára, meghatározására irányul. Ismételt ellenőrzés iránti kérelem benyújtására 2011. október 20-ig van lehetőség.

A visszaigénylések kiemelt adóhatósági kontrollja
A jogosulatlan igénylések megakadályozása érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a visszaigénylésre vonatkozó kérelmeket és bevallásokat a levonási jog gyakorlásának alapjául szolgáló bizonylatok tartalmi hitelességét is vizsgálva, fokozottan ellenőrzi.

Vonatkozó jogszabály:
az Áfa-törvény jogharmonizációs célú módosításáról és az adó-visszaigénylés különös eljárási szabályairól szóló” 2011. évi CXXIII. törvény