Alkotmányellenes a rehabilitációs ellátás szüneteltetése

Az Alkotmánybíróság 2012. december 4-én hozott határozatában kimondta, hogy alaptörvény-ellenes a rehabilitációs ellátás folyósításának szünetelése, és az erre vonatkozó szabályt megsemmisítette.
A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény kimondja, hogy a rehabilitációs pénzbeli ellátás folyósítását szüneteltetni kell arra az időtartamra, amikor az ellátott keresőtevékenységet végez, közfoglalkoztatásban vesz részt, vagy keresőképtelen.
Az Alkotmánybíróság (Ab)  a 2012. december 4-én hozott határozatában kimondta, hogy alaptörvény-ellenes a keresőtevékenység folytatása esetén, a rehabilitációs ellátás szüneteltetésére vonatkozó szabály.
A határozat előzménye az volt, hogy az alapvető jogok biztosa kezdeményezte a megváltozott munkaképességűekről szóló törvény alkotmányossági vizsgálatát. Az Alkotmánybíróság megvizsgálta azokat a törvényi rendelkezéseket, amelyek a keresőtevékenység esetében a rokkantsági ellátás megszüntetését, míg a rehabilitációs ellátás esetében az ellátás szünetelését mondják ki.
Az Ab úgy határozott,  hogy a rokkantsági ellátás megszüntetésére vonatkozó szabály nem sérti az Alaptörvényt, mivel a törvény a rokkantsági ellátás megszüntetését a rászorultság megszűnéséhez, a megélhetési minimumot biztosító jövedelemhez köti.
Ezzel szemben a rehabilitációs ellátás szüneteltetésére vonatkozó rendelkezés nem felel meg a jogbiztonság követelményének.
Ennek értelmében a rehabilitációs ellátás szünetelésére vonatkozó szabályt az Alkotmánybíróság megsemmisítette, míg a rokkantsági ellátás megszüntetésére vonatkozó szabályt nem találta Alkotmányellenesnek.
Ezáltal a rokkantsági ellátásban részesülő személyek keresőtevékenységénél továbbra is figyelni kell arra, hogy ezen tevékenységből származó jövedelmük három egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga ne haladja meg a minimálbér 150 százalékát, mert ellenkező esetben az a rokkantsági ellátásuk megszűnik.