Alapítvány - Könyvvizsgálat

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni,hogy közhasznú iskolai alapítványunk (a következő adatok mellett: évi 200.000 - 500.000 Ft (ADÓ 1%) bevételünk, egyéb bevétel nincs, kiadás: támogatások, banki költs., könyvelés) szükséges-e könyvizsgálót megbízni, illetve kettőskönyvitelről visszatérhet-e egyszeresre a jővőben? Köszönettel

Válasz

A beszámoló – a 224-es Korm. rend. szerint – lehet:
•    egyszerűsített beszámoló,
•    egyszerűsített éves beszámoló,
•    a szervezet választása alapján az Szt. szerinti éves beszámoló.
Egyszerűsített beszámolót készíthet, s ez esetben egyszeres könyvviteltköteles vezetni az az egyesület, alapítvány, köztestület, lakásszövetkezet, amely
•    nem végez vállalkozási tevékenységet, az éves (alaptevékenységi) bevételösszegétől függetlenül, vagy
•    vállalkozási tevékenységet is végez, de éves együttes (alaptevékenységi és vállalkozási) bevétele két egymást követő évben, évenként az 50 millióforintot nem haladja meg.

 Az egyszerűsített beszámoló részei: egyszerűsített mérleg, eredménylevezetés.

Kötelező a könyvvizsgálat minden közalapítványnál, továbbá annál a szervezetnél, amelynél a vállalkozási tevékenységből elért éves (éves szintreátszámított) (ár)bevétel az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában meghaladja a 200 millió forintot.
 Ha az üzleti évet megelőző két üzleti évegyikének vagy mindkettőnek az (ár)bevételi adatai hiányoznak, vagy csak részben állnak rendelkezésre (új alapítású szervezeteknél), akkor a tárgyévi várható (ár)bevételt és – ha van – a megelőző (első) üzleti évi (éves szintre átszámított)  (ár)bevételt kell figyelembe venni. Ezzel azonos a szabályozás az egyházi jogi személyek könyvvizsgálati kötelezettségére vonatkozóan.
Az a szervezet, amely könyvvizsgálatra nem kötelezett – mert például nem
végez vállalkozási tevékenységet, vagy végez ugyan, de nem lépi túl az előzőek
szerinti 200 milliós határértéket – saját elhatározásból is dönthet arról, hogy
beszámolója felülvizsgálatával könyvvizsgálót bíz meg (önként vállaltkötelezettség).