alanyi adómentesség megszűnése

Kérdés

Tisztelt Szakértő, szeretném a segítségét kérni az alábbi ügyben . Egyik egyéni vállalkozó ügyfelem alanyi adómentes körbe tartozó. Októberben elérte az 5 millió forintos értékhatárt. A kérdésem az lenne,hogy a gyakorlatban ,hogyan kell megoldanom az áfa körbe való áttérését. Sajnos a NAV-nál nem tudtak segítségemre lenni. Köszönöm segítségét, Andrea

Válasz

Fontos tudnivaló, hogy azt a számlát, amivel az értékhatár átlépésre kerül, már áfásan kell kibocsájtani!
Ha ezt nem tette volna így, mert későn észlelte, akkor az „átlépő számlát” javítani, módosítani kell!
Az APEH felé, az Adózás rendjéről szóló törvény (Art.) előírásai szerint, az alanyi adómentesség határának átlépését követő 15 napon belül – változásbejelentő nyomtatványon – a változást be kell jelenteni!
Milyen időszak(ok)ra fog áfa-bevallást adni az alanyi adómentesség értékhatárát átlépő adóalany?
Az alanyi adómentes adóalany mentes státusza azzal a bevételével szűnik meg, amellyel az alanyi adómentességre jogosító értékhatárt először átlépte. Erre a bevételére már az áfát is fel kell számolnia, és be kell ezt a tényt jelenteni az adóhatóságnak.
Az alanyi adómentességi értékhatárt év közben átlépő adózóra a bevallás gyakoriság megállapítása szempontjából az Art. 1. sz. melléklet I/B. 3. pontjának rendelkezéseit kell alkalmazni:
- alapesetben éves bevalló az ac) pont alapján (kivéve, ha közösségi adószámmal rendelkezik)
- ha a 250 ezer forintost értékhatárt eléri, akkor negyedévesre kell áttérni az ad) pont alapján
- ha az 1 millió forintos értékhatárt éri el, akkor az ae) pont alapján havi bevallásra kell áttérni
Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy pl. adott egy alanyi adómentes adóalany, mely 2011 október 20-án teljesített számlával átlépte az alanyi adómentesség értékhatárt, akkor éves bevallást kell benyújtani (időszak: 2011.10..20 – 2011.12.31.)
Abban az esetben, ha ebben a bevallásban sem éri el a 250 ezres  értékhatárt, tehát jövő évre is éves bevalló marad, akkor a határidő február 15. Amennyiben ebben a bevallásban eléri az értékhatárt, és jövő évre negyedéves bevallásra kell emiatt áttérnie, a határidő nem február 15 lesz, hanem január 20!