Akciós jegy ÁFA elszámolás

Kérdés

Áfa változás miatti kérdésfelvetés Cégünk horgászjegyforgalmazással foglalkozik bizományosi rendszeren keresztül. Eddig áfa körben történt az értékesítés. Az alapító módosította a Társaság Alapító Okiratát, mely szerint 2012. jan.1-től tárgyi adómentesen értékesítheti a horgászjegyeket. Az elmúlt évek hagyománya alapján minden karácsonykor akcióban árultuk a következő évi jegyeket, az akció dec.15-jan. 15-ig tartott. Kérdésem: ha most hirdetjük meg az akciót, akkor a decemberi értékesítés áfa mentes-e, hiszen ezek a jegyek 2012-re érvényesek. Az értékesítés bizományosokon keresztül történik. Ha a Társaság, mint közszolgáltató adómentes szolgáltatást nyújt, az adómentesség vonatkozik-e a bizományosok eladására is.

Válasz

A bizományosi konstrukció tekintetében az adófizetési kötelezettség keletkezésére a főszabályt kell alkalmazni. A megbízó és a bizományos között az adóztatandó tényállás az Áfa-tv. 10. § b) pontja szerint a termék feletti tulajdonosként való rendelkezési jog átszállása. Az adófizetési kötelezettség a megbízó és a bizományos közötti viszonylatban (akár vételi, akár eladási bizományról van szó) a termék feletti tulajdonosként való rendelkezési jog átszállásakor keletkezik (Áfa-tv. 57-58. §).

Az áfafizetési kötelezettség a teljesítés időpontjában keletkezik és a telejesítés időpontjában érvényes áfakulcs szerint. Az, hogy az adómentesség vonatkozik-e a bizományosok eladására attól függ, a szerződéstől.

A bizományos által kötött szerződések kettőssége – az áfa-rendszerben – jelen esetben azt jelenti, hogy vételi megbízásnál a harmadik személlyel szemben a bizományos saját nevében jár el és így az általános szabályok szerinti termékértékesítést valósítja meg.

Ez az áfa-törvényben nevesítésre kerül akként, hogy a termékértékesítés szabályait kell alkalmazni a bizományos és a megbízó közötti kapcsolatban is. (Az Áfa tv. 6.§ (2) bek. c) pontja szerint termékértékesítésnek minősül különösen a termék feletti rendelkezési jog átadása bizományi szerződés alapján a megbízó és a bizományos között.) Ezzel a bizományos úgy integrálódik az áfa-rendszerbe, mintha saját számlás felvásárlóként működne.
 
Az ügynök közvetítői tevékenységének díja után önálló szolgálatásnyújtóként adózik, és értékesítésének teljesítési helye is a bizományostól eltérő módon adódik. A bizománnyal szemben az ügynök a megbízás alapján megbízója nevében és javára (tehát nem a saját nevében) jár el, ezért az Áfa tv. az ügynököt szolgáltatásnyújtóként kezeli (Ptk.474.§).

Az adó alapja

Az Áfa tv. 23.§ (1) bekezdésének a) pontja értelmében vételi bizomány esetén az adó alapja magában foglalja a bizományi díjat is, míg eladási megbízásnál nem foglalja magában a bizományi díjat. Az ügynök megbízója felé számlázza jutalékát és adófizetési kötelezettsége is csak ezen összeg erejéig keletkezik, az adásvételi ügylet a megbízó és a harmadik személy között jön létre.