Áfa

Kérdés

Nyolc éve tartó, saját vállalkozásban végzett beruházásunkat aktiválni szeretnénk a használatba-vételi engedély megszerzését követően. Az aktivá-láskor keletkező áfakötelezettség elszámolásához kérem a segítségüket! Egyértelmű, hogy a fizetendő 27%-os áfa számításakor a teljes bekerülési érték összegét kell figyelembe venni. Ez a bekerülési érték 3 500e Ft, mely azonban tartalmaz 100e Ft értékű 0%-os mértékű (illetékek) tételeket is. A beruházás során előállított tárgyi eszközhöz kapcsolódó előzetesen felszámított adók alapja, és mértékei a következők: Anyagfelhasználás 25%-os alapja 1 200e Ft, 20%-os alapja 800e Ft. Az anyagfelhasználás 80%-a raktári készletből történt. Igénybe vett szolgáltatások 25%-os alapja 100e Ft, 20%-os alapja 380e Ft, és a 15%-os alapja 20e Ft. Fordított fizetésű 25%-os áfa alapja 400e Ft, ami után az áfát a teljesítés-kor befizettük. Munkabér, és járulékai 25%-os alapja 500e Ft. Illetékek 0%-os alapja 100e Ft. A fizetendő, és az előzetes áfakulcsok között, a sorozatos módosítások miatt jelentkező különbség, a mi ráfizetésünk lesz, vagy korrekciós tételként el lehet-e számolni. Segítségüket előre is köszönöm!

Válasz

Az Áfa-tv. 120. §-ának a) pontjában megfogalmazottakból az következik, ha az adóalany a terméket, a szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, jogosult arra, hogy az általa fizetendő adóból levonja azt az adót, amelyet a termékbeszerzéshez, a szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan egy másik adóalany rá áthárított. Mivel a saját vállalkozásban végzett beruházás adóköteles termékértékesítés, az előállításhoz felhasznált termék, igénybe vett szolgáltatás előzetesen felszámított áfája az általános szabályoknak megfelelő módon és időben levonható, függetlenül attól, hogy a saját vállalkozásban előállított tárgyi eszköz adóköteles vagy adómentes tevékenységet fog szolgálni.
A beruházás aktíválásakor  meg kell állapítani:
- a felhasznált anyagok költségként elszámolt bekerülési értékét,
- a külső vállalkozók által számlázott munkák költségként elszámolt összegét, továbbá
- a korszerűsítést végző saját dolgozók közvetlenül elszámolt munkabérét, annak járulékait, az egyéb közvetlen költségeket,
és ezek együttes összegét kell a saját vállalkozásban végzett beruházás szabályai szerint elszámolni
 A bekerülési érték lesz a fizetendő áfa alap.Ha a tárgyi eszközt kizárólag adóköteles tevékenységhez használják ,  akkor ez az áfa le is vonható teljes egészében.