ÁFA

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy közösségi beszerzésből behozott áru szállítási számlájára is vonetkozik-e a forditott adózás. A fuvarozó cég magyar székhelyű és az árut pl: Hamburgból-Budapestre hozza be. A fuvar számlát 0%-os ÁFa-val állítja ki. Az áru értékesítési helye Budapest. 1) Megérkezik az áru (3. országból) Hamburgba. 2) Hamburgban történik a vámkezelés. 3) Az árut magyar székhelyű, magyar fuvarozó szállítja Budapestre. A számlát 0%-os ÁFÁ-val állítja ki. Köszönöm

Válasz

Közösségen belüli teherközlekedésről alapvetően abban az esetben beszélhetünk, ha az indulási hely és a célállomás két különböző tagállamban van.

A közösségi fuvarozás teljesítési helye az indulás helye, kivéve, ha a megrendelő az indulás helyétől eltérő tagállamban nyilvántartásba vett adóalany, mert ilyenkor a teljesítés helye a megrendelő tagállama.

A kérdésből nem derül ki, hogy ki a megrendelő ugyanis ez a gyakorlatban egy magyar fuvarozó esetében azt jelenti, hogy amennyiben a megrendelő magyar adóalany, akkor a közösségi fuvar 25 százalékos adókulccsal adózik, ha pedig más tagállambeli adóalany a megbízó, akkor a fuvardíjat áfa hatályán kívüli szolgáltatásként kell számlázni.