Adózási kérdések

Kérdés

Emlékeim szerint már nem él az a törvény, amely előírta a főállású vállalkozóknak az elvárt jövedelem, illetve a tevékenységnek megfelelő kereset alkalmazását az adó megállapításában. Ha tévedek, kérem korrigáljon. Illetve abban a gyakorlati dologban szeretnék tanácsot kérni , hogy a pénztárgép vásárlására nem kötelezett egyéni vállalkozó pl. pedikűrös, az általa kiállított nyugták alapján hogyan tud igazolható módon számot adni a bevételéről a könyvelőnek egyszerű, de mégis a NAV által elfogadható módon. Gondolok ez alatt arra, hogy esetleg naponta felvezetheti-e a nyugtákat számlákra összesítve, majd a számlákat adná le a könyvelőnek. Vajon ez a megoldás megállja e a helyét a törvényesség keretein belül?

Válasz

Valóban nem él már az a rendelet amelyik a főállású vállalkozók tevékenységre jellemző keresetének adózását írta elő.

A pénztárgép vásárlására nem kötelezett egyéni vállalkozók nyugta nyilvántartását ugyanúgy szigorú számadás alá kell vonni mint a számlákat.
A lényeg, hogy visszakereshető és ellenőrizhető legyen.
Nincs annak akadálya, hogy a kiállított nyugtákat meghatározott időszakonként táblázatos formában összesítsük, és az összesített adatot könyveljük le.
A lényeg, hogy az összesítésnél fel kell vinni minden olyan adatot, amivel a szigorú számadás biztosított ( nyugtatömb száma amelyet mi határozunk meg , kiállítás dátuma, nyugta sorszáma…..)